×

Recensie

Roots

16 augustus 2021

James McMurtry

The Horses and the Hounds

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West

The Horses and the Hounds James McMurtry Roots 4 James McMurtry – The Horses and the Hounds Written in Music https://writteninmusic.com

Enige tijd geleden zagen we James McMurtry nog aan het werk. In Oostende op het podium van Manuscript, een bescheiden kroegje, het podium neemt zowat de helft van de ruimte in, gaf de singer-songwriter met Texaanse roots ondersteund door zijn vaste tourtrio met Darren Hess en gitarist Jim Holt een fijn concert. Naast een uitgekiende bloemlezing doorheen zijn repertoire bevatte de setlist enkele nummers van Complicated Game. Dat werkstuk dateert uit 2015 en vier jaar na zijn passage aan de Belgische kust heeft is er een opvolger.

The Horses and the Hounds brengt McMurtry terug samen met producer Ross Hogarth, die bediende de mengtafel van de  in ’89 bij het onder toezicht van John Mellencamp tot stand gekomen Too Long In Wasteland, een eerste  voorbeeld van de opmerkelijk beeldrijke songschrijverij in een parlando benadering.  Op de eerste langspeler voor New West is gitarist David Grissom terug, de kompaan van Joe Ely die eveneens bij Mellencamp actief was en ook bij de tweede langspeler van McMurtry betrokken. Bijna drie decennia later zorgt hij voor  geïnspireerde elektrische gitaarbijdragen, samen met Charlie Sexton.

Canola Fields is een epos over het familieleven en het gemis ervan, haast achteloos gemompeld maar weerom zo’n  sterk verhaal dat je meevoert in een prairielandschap dat naar Canada leidt op een onweerstaanbaar countrynesk klankbord.

In het op stevige ritmiek gebouwde  If I Don’t Bleed worden Grissoms vloeiende akkoorden verrijkt met een slide bijdrage van Harry Smith. Het is niet de enige song die herinnert aan de verrichtingen van Warren Zevon,  McMurtry  vermoedt dat de geest in de studio rondwaarde hoewel die nooit opnam in de Groovemaster, de studio van Jackson Browne. Het is wellicht de onnavolgbare LA feel in een voortreffelijke muzikale wisselwerking  en de instrumentale accenten die de onnavolgbare sound creëren.

De inbreng van de bandleden is niet onbelangrijk, in de tweede helft duikt Grissom op als co-auteur van The Horses and the Hounds, een soliede countryrocker die titeltrack. Ft. Walton Wake- Up Call  vermeldt drummer Hess en voormalige bassist Cornbread als co-auteurs  bij een als rap gedebiteerd verhaal. Het met hulp van producer Hogarth tot stand gekomen Blackberry Winter vormt de bekroning van de hereniging en een bijzonder gepaste afsluiter van al dit fraais.

De combinatie van zorgvuldig uitgewerkte verhalen met literair karakter van een muzikant die tot de absolute top van de actieve singer-songwritersgilde in Americanaland behoort, resulteert  in na een lange stilte in een weergaloos werkstuk.  1. Canola Fields
  2. If It Don't Bleed
  3. Operation Never Mind
  4. Jackie
  5. Decent Man
  6. Vaquero
  7. The Horses and the Hounds
  8. Ft. Walton Wake-Up Call
  9. What's The Matter
  10. Blackberry Winter