×

Recensie

Soul

24 maart 2020

James Hunter Six

Nick of Time

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Daptone Records

Nick of Time James Hunter James Hunter Six Soul 3.5 James Hunter Six – Nick of Time Written in Music https://writteninmusic.com

Met Nick of Time, zijn derde album voor het uit Brooklyn afkomstige Daptone Records, maakt de Britse zanger James Hunter (Colchester, Essex) maar weer eens heel duidelijk dat goede rhythm & blues grenzeloos is.

Het was niet vreemd dat Hunter in 2016 naar Daptone vertrok na in een deal met Universal geen support te voelen. Tien jaar daarvoor had hij zijn Amerikaanse doorbraak bewerkstelligd met het ijzersterke People Gonna Talk, dat voor een Grammy genomineerd werd, maar zijn platenlabel Rounder kon niet echt doorpakken op het succes. Eerst leverde een deal met Hear/Concord daarna niets op en later met Universal dus ook niet.

Minute By Minute, zijn plaat voor Universal, werd echter door Bosco Mann geproduceerd en die samenwerking werkte glorieus. Bosco Mann (alias van Gabriel Roth, bassist van The Dap-Kings) en Neal Sugarman (saxofonist van The Dap-Kings) tekenden Hunter voor Daptone terwijl het label met Sharon Jones en Charles Bradley grote sterren in huis had en internationaal veel succes oogstte.

De laatste jaren is er ook bij Daptone veel veranderd. Binnen een erg triest jaar overleden hun rotsen Jones (november 2016) en Bradley (september 2017). Gelukkig maakt Hunter, ondertussen ook alweer 57 jaar oud, nog steeds mooie platen en is hij opgeschoven in de Daptone rangorde.

Nick of Time heeft die tijdloze feel die Hunter al albums lang voorstaat. Het klinkt zowel uit het verleden als naar een coole sound van nu. Een tijdloze sound dus die we zo goed kunen gebruiken momenteel. De bodemloze bron die de rhythm & blues gevoed door doo-wop en soul, wordt ook hier in de songs weer optimaal gebruikt. En Hunter liet ook nog een geheel nieuwe, geheel Amerikaanse, begeleidingsband band aantreden. Een die hem nog meer als zijn eerste Six (de naam van zijn begeleidingsband) aanzet en doorduwt.

Hunter heeft een fijne hand van songs schrijven en Bosco Mann snapt wat die songs nodig hebben om tot een geweldig resultaat te komen. Steeds net op tijd een orgel of blazers toevoegen die de songs dat extra geven waardoor ze nog sneller in het hoofd blijven hangen. De rumba in albumopener I Can Change Your Mind, de harmonica in het heerlijke I Hear It From You of de latin-feel van Missing in Action zijn allemaal net zo slim als lekker.

Hunter is een soulcrooner  die elke song met veel enthousiasme naar zich toetrekt. Heerlijk hoe in songs als Till I Hear It From You en He’s Your Could Have Been een aan de vroege Burt Bacharach herinnerende sfeer wordt neergezet. En hoe prachtig tijdloos klinken ook Brother Or Other, de coole jazz van Paradise for One, de full swing van Ain’t Goin’ Up In One Of Those Things, de volle soul van How ‘Bout Now en de coole swing van albumafsluiter He’s Your Could’ve Been.

Nick Of Time is een erg fijn album dat volle aandacht verdient. Zodra het weer kan moet James Hunter Six hier weer eens flink komen toeren en de zalen platspelen. 1. I Can Change Your Mind
 2. Who’s Fooling Who
 3. Till I Hear It From You
 4. Never
 5. Missing In Action
 6. Nick Of Time
 7. Brother Or Other
 8. Ain’t Goin’ Up In One Of Those Things
 9. Take It As You Find It
 10. Can’t Help Myself
 11. How ‘Bout Now
 12. Paradise For One
 13. He’s Your Could’ve Been