×

Recensie

11 februari 2016

James Hunter Six

Hold On!

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Daptone

Hold On! James Hunter James Hunters Six Soul / Hiphop 4 James Hunter Six – Hold On! Written in Music https://writteninmusic.com

En Daptone blijft de toch al niet misselijke artiestenstal uitbreiden. En dat het niet persé nieuwe of net ontdekte en al heel lang aan de weg timmerende artiesten zijn, maakt het label niet zoveel uit bij de selectie van nieuwe en soms oude namen. Het gaat erom dat de Daptone-familie bij tijd en wijle wordt uitgebreid met gelijkgestemden. Ditmaal is het de beurt aan de van oorsprong, maar in het verkeerde land geboren Brit James Hunter, die met zijn James Hunter Six alweer is toe is aan het vierde album.

Al sinds de 80’s opererend onder verschillende namen, heeft James Hunter sinds kort onderdak gevonden bij het uit Brooklyn afkomstige retrolabel. Alhoewel het vorige album Minute By Minute in de vinylversie al verscheen op Daptone, is Hold On! in zowel LP als CD-versie op het label dat zonder al te veel moeite trouw blijft aan alles waar zo naar terug wordt verlangd.

James Hunter Six is vooral geënt op de R&B en soul zoals die werd gemaakt in de eerste helft van de 60’s, maar zijn er ook aanknopingspunten aan verwante stijlen zoals doo-wop. Tel daarbij op dat Hold On! in mono is opgenomen en is er eigenlijk niks dat doet denken dat het hier gaat om een spiksplinternieuwe opname. Daptone en James Hunter houden alles zo authentiek mogelijk: van de muziek, de produktie, de instrumentatie tot aan de vormgeving. Alles is doordacht, maar weer niet zo dat het een gimmick is. Nee, Daptone pakt de zaken ook nu weer serieus aan zonder dat het te gekunsteld en te bedacht is.

Met een speelduur van slechts 30 minuten is Hold On! wat aan de korte kant, maar in de tijd waarnaar gerefereerd werd, bestonden er ook geen albums die 75 minuten duurde. Misschien maar goed ook, want liever een goed album dat klokt op een half uur, dan een halfbakken brouwsel dat twee keer zo lang duurt. James Hunter vraagt kort, maar krachtig de aandacht.

De tien composities zijn gevarieerd, zonder als een verzameling los zand te klinken. Een minder zwart geluid dan we van Daptone gewend zijn, maar Hold On! past evenwel prima in het tot nu toe behoorlijk indrukwekkende oeuvre van het label. Maar toch zijn er genoeg verwijzingen naar soulgrootheden uit die vervlogen tijden en al luisterend doemen allerlei namen: Otis Redding, Sam Cooke, Jackie Wilson .. het zijn slechts enkele referentiekaders, als er dan toch namen genoemd moeten worden om de sfeer te beschrijven.

En al had Hold On! in stereo misschien gedetailleerder geklonken, het getuigt wel van lef om anno 2016 met de mogelijkheden van nu om dan toch te kiezen voor mono en alle audiofiele hi-end regels aan de laars te lappen. Daptone doet het wel vaker door gewoon eigenwijs niet te kiezen voor stereo.

Misschien allemaal té serieus om zo trouw mogelijk te blijven aan het verleden, maar het hoort gewoon ook bij het grote masterplan van het label om de muziek zo puur mogelijk te presenteren. Dat geldt ook voor Hold On!: het zijn maar 10 tracks, maar al bij de openingsnoten is er het vertrouwde Daptone-geluid, dat James Hunter en zijn band prima past. Een lekker wegdraaiend album, dat bij voorkeur op vinyl moet worden beluisterd. De zoveelste coole Daptone-release. Een half uur lang de geur van warme buizenversterkers en de gloed van gedempt licht op een meer dan uitstekend album. Authentieker dat Hold On! is er op dit moment nauwelijks te krijgen.  1. If That Don't Tell You
  2. This Is Where We Came In
  3. (Baby) Hold On
  4. Something's Calling
  5. A Truer Heart
  6. Free Your Mind (While You Still Got Time)
  7. Light Of My Life
  8. Stranded
  9. Satchelfoot
  10. In The Dark