×

Recensie

Jazz

06 oktober 2016

Jakob Bro

Streams

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Streams Jakob Bro Jazz 5 Jakob Bro – Streams Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een gitaarfenomeen blijft de Deense gitarist Jakob Bro toch! Met zijn nieuwe album Streams bewijst hij wederom tot de absolute buitencategorie te behoren. In een ideale samenstelling met Thomas Morgan (bas) en Joey Baron (drums), mannen die het laatste jaar ook al met hem speelden en hem muzikaal volledig snappen, stijgt Bro op Streams tot grote hoogten.

Wie Bro’s albums kent maar vooral, wie hem live heeft gezien, weet hoe buitengewoon begaafd hij is. Subtiel, uitdagend en intrigerend vooral ook omdat Bro en zijn kompanen altijd sfeer en rust zoeken, af en toe elementen accentueren, maar nooit uit de bocht vliegen. Juist die ingetogenheid maakt de muziek van Bro zo uitzonderlijk.

Op Streams zet Bro de lijn door die hij met Gefion, zijn eerste ECM-album als bandleider, inzette. Super subtiel en sfeerrijk komen de 7 verse composities (waarvan het prachtige Heroines zowel als trio en solostuk wordt uitgevoerd) op Streams tot volle wasdom. Wat een indrukwekkend trio muzikanten is dit toch en wat zijn ze ongelooflijk op elkaar ingespeeld. En hoe voortreffelijk Morgan en Baron ook (samen)spelen, het blijft Bro die met zijn gevarieerde tegelijk warme gitaarspel virtuoos in de composities de lijnen uitzet.

Albumopener Opel en Heroines (de trio versie) zijn gelijk van zo’n grote muzikale rijkdom dat je weet dat Bro met Streams zichzelf weer heeft overtroffen. PM Dreams, de enige compositie die de mannen met z’n drieën schreven en die tevens een emotionele ode aan Paul Motian is (waarmee Bro en Morgan allebei veel speelden), sluit daar groots op aan. Puur op basis van deze drie composities al, zo ongelooflijk rijk aan sfeer in ruimtelijkheid en subtiliteit bewijst Bro wederom dat hij van indrukwekkende wereldklasse is.

En dan hebben we het wat steviger en dwarsere, met distortion gespeelde, Full Moon Europe, het melodieus superrijke Shell Pink, een prachtige soloversie van Heroines en de lome, prachtig gelaagde albumafsluiter Sisimiut nog niet eens gehoord. Alles dat Bro en zijn kompanen op Streams laten horen is van ademloze klasse. Bro weet steeds precies wanneer hij het effectenpedaal voor wat fijne soundscapes moet inklikken om zijn gitaarspel en de composities nog meer diversiteit te geven. Luister naar de weergaloze trio-uitvoering van Heroines en je snapt wat ik bedoel.

Streams is een ronduit weergaloos album waarop Bro, Morgan en Baron niet alleen uitzonderlijk knap spel laten horen maar waarop ook echt elke composities verwondert en optimaal intrigeert. Een album ook waarop subtiliteit, uitdaging en muzikale virtuositeit een zeer indrukwekkende drie-eenheid vormen. Jazz van uitzonderlijke klasse en een album voor de eeuwigheid.  1. Heroines (Variation)