×

Recensie

Jazz

04 oktober 2018

Jakob Bro

Bay of Rainbows

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Bay of Rainbows Jakob Bro Jazz 4.5 Jakob Bro – Bay Of Rainbows Written in Music https://writteninmusic.com

Een live-album opgenomen in de Jazz Standard in New York is de apotheose van een reeks geweldige albums die de Deense gitarist Jakob Bro de afgelopen jaren voor ECM maakte. Dit deed hij met zijn geweldige trio, met de Amerikaanse contrabassist Thomas Morgan en drummer Joey Baron.

Bay of Rainbows is een bijzonder fraaie registratie van optredens die op twee avonden in juli 2017 in de vermaarde Jazz Standard in New York werden gegeven. In alle opzichten geven ze de volmaakte groei van het trio over de afgelopen jaren aan. Eenieder die dit trio heeft zien spelen weet wat deze mannen zo bijzonder maakt. De zo beheerste spelstijl van Bro, die muzikale verstilling een nieuwe dimensie heeft gegeven, in samenspel met Baron en Morgan is van een onaardse klasse.

Bay of Rainbows is een adembenemend mooie trip en een prima inzicht in Bro’s oeuvre. Alleen opening en slotstuk Mild zijn nieuw, de overige composities zijn trio-bewerkingen die Bro maakte van eigen oudere composities die hij voor grotere ensembles schreef. Met uitzondering van het op Gefion (2015), een album dat al in triovorm met Baron en Morgan verschenen, reeds te horen Copenhagen.

Het spel van Bro, we hebben het hier al vaak benoemd, is van een uitzonderlijke schoonheid. Zijn spel is zo verfijnd en sfeerrijk, juist ook doordat hij exact die pedalen gebruikt die zijn spel een mooie ruimtelijkheid en lichte galm geven. Door zijn gitaargeluid te vermenigvuldigen verrijkt hij zijn eigen spel totdat er steeds weer een warm tapijt aan klanken ontstaat. Daarnaast heeft hij een prachtige manier van spelen waarin hij net zo gemakkelijk fraai verstild als heftig en dissonant kan klinken.

Bay of Rainbows laat zijn grote gitaartalent uitstekend horen. En tevens hoe bizar goed Baron en Morgan Bro’s composities en spel snappen en hun eigen bijdragen daar briljant op laten aansluiten. Want wat een fantastische muzikanten zijn zij toch ook. Luister toch eens hoe zijn hun vrijheid opzoeken in warme geluiden die Bro neerlegt en hoe ze met hun wonderlijke spel de composities nog rijker maken.

Echt elke compositie is overweldigend op Bay of Rainbows. Voor een ieder die Bro, Morgan en Baron aan het werk hebben gezien weet dat wat je op dit album hoort de absurd hoge standaard is van hoe ze spelen. Indringend, intrigerend, emotievol en indrukwekkend.

De muziek van Bro heb ik al lange tijd volledig in mijn hart gesloten. Luister toch alleen eens naar de drie openingstracks die het live album kent. Mild, Red Hook en Copenhagen zo prachtig verstild en sfeervol, in alle rust opgebouwd, kun je toch niet anders als magisch omschrijven. Composities die juist door de verstilling zo optimaal de aandacht trekken en je vervolgens niet meer loslaten.

En als Bro, Morgan en Baron dan even aanzetten, zoals in het overweldigende Dug, gaan de remmen even helemaal los. Dan wordt de souplesse in opbouw tot een fascinerende climax opgebouwd. Ongelooflijk hoe Bro zijn sound dan groots, meeslepend en dwars kan laten klinken in de wetenschap wat de grootte van de Jazz Standard is. Wat een compositie, wat een spel.

Met het ingetogen en ongelooflijk mooie Evening Song (van zijn pre-ECM-album Balladeering waarop ook Lee Konitz, Bill Frisell en Paul Motian te horen zijn) en de reprise van set-opener Mild daalt het trio vervolgens weer neer op de grond. Bay of Rainbows is een wonderlijk mooie registratie en wederom een Jakob Bro album dat een ongelooflijke aanrader is. En wat krijg je met het beluisteren van dit prachtalbum toch ontzettend veel zin Bro, Morgan en Baron weer heel snel aan het werk te zien.  1. Mild
  2. Red Hook
  3. Copenhagen
  4. Dug
  5. Evening Song
  6. Mild