×

Recensie

Pop

23 oktober 2012

Positie 22 Jaarlijst 2012

Jake Bugg

Jake Bugg

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mercury

Jake Bugg Jake Bugg Pop 4.5 Jake Bugg – Jake Bugg Written in Music https://writteninmusic.com

Er was het afgelopen jaar al veel in de Britse pers te lezen over de nog maar 18 jarige Jake Bugg. Helemaal sinds hij vorig jaar reeds, op voordracht van de BBC, op Glastonbury kwam te spelen en daar het publiek imponeerde. Ondertussen heeft hij er ook alweer een tour opzitten als voorprogramma van Noel Gallaghers High Flying Birds.

Jake Bugg is dan ook een uitzonderlijk talent. Zijn eerste uitstekende singles Trouble Town/Country Song en Lighning Bolt, dat in Nederland zelfs een hitje werd, lieten al goed horen waar Bugg zijn inspiratie vandaan haalt. Alsof hij afkomstig is uit de laat jaren 60 laat hij folk, country en rock op een ideale manier versmelten. In de pers, door zijn folk invloeden, alweer veel te gemakzuchtig vergeleken met Bob Dylan zijn Bugg’s songs juist op en top Brits te noemen. En al helemaal door zijn door het accent van Nottingham doorgesleten manier van voordragen.

Dat die eerste singles aangaven dat Bugg een groot talent is maakt zijn debuut alleen maar meer duidelijk. Want wat een hand van geweldige songs schrijven heeft de nog maar 18 jarige en wat een fraaie volwassenheid schijnt door zijn teksten heen. De geweldige aanstekelijke melodieën van Two Fingers, Taste It en Seen It All, songs die albumopener Lightning Bolt opvolgen, zijn daar gelijk prima voorbeelden van. Bugg weet zijn invloeden, die als zoveel andere Britse bands/artiesten afkomstig zijn uit de rijke muzikale jaren 50, 60 en 70, op een briljante manier in krachtige eenvoud voor het voetlicht te brengen

En vindt maar een artiest die een song als Simple As This kan schrijven. Geweldige song is dat. Nog mooier dan het al bekende en sterke Country Song. Het daarop volgende Broken is nog weer mooier! Songs als Ballad Of Mr.Jones, het recht naar het hart gezongen Slide en het wonderschone Note To Self bewijzen de grote klasse van Bugg, wiens stem elke sterke song nog beter maakt. Intiem en emotievol met een nadruk op de teksten in de ballades en scherp en energiek in de meer rock georiënteerde songs. Luister in dat geval naar Note To Self en wees verkocht.

Jake Bugg is een wonderbaarlijk goed debuut van een artiest waar we de komende jaren nog heel veel meer moois van kunnen gaan verwachten. Groots talent! 1. Lightning Bolt
 2. Two Fingers
 3. Taste It
 4. Seen It All
 5. Simple As This
 6. Country Song
 7. Broken
 8. Trouble Town
 9. Ballad Of Mr Jones
 10. Slide
 11. Someone Told Me
 12. Note To Self
 13. Someplace
 14. Fire