×

Recensie

Roots

23 mei 2020

Jaime Wyatt

Neon Cross

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Neon Cross Jaime Wyatt Roots 4 Jaime Wyatt – Neon Cross Written in Music https://writteninmusic.com

De zangeres die als teenager vanuit een rustig, landelijke bestaan op een van de eilanden van Washington State, terug in het zonnige California belandt proeft vrij jong van het succes. Haar songs verzeilen op enkele soudtracks maar Jaime Wyatt heeft vrijwel meteen een date met de schaduwkanten van het muzikantenbestaan. Een hardnekkige heroïneverslaving leidt naar een donkere periode, met het bestelen van haar eigen dealer als droevig hoogtepunt. De gevangenispoort klapt voor enkele maanden dicht en na het afkicken vult Wyatt in 2017 de langspeler Felony Blues opgebouwd met uit haar leven gegrepen verhalen in een authentieke country en honky tonk context verwerkt.

Op Neon Cross wordt met de hulp van Shooter Jennings de sound verder geperfectioneerd en verruimd. De zoon van Waylon zorgt naast aanvullend toetsenwerk voor  de productie en engageert een bescheiden maar voortreffelijk muzikantenclubje. Naast Ted Russel Kamp op bas en de pedalsteel van John Schreffer Jr. horen we het sfeervolle gitaar en Wurlitzewerk van Neal Casal, het worden zijn finale sessies voor hij vorig jaar uit het leven stapte.

Wyatt neemt geen blad voor de mond en brengt schrijnende verhalen over haar rusteloos bestaan het hervallen in drugsmisbruik, hopeloze liefdes en sombere beschouwingen. Vanaf Sweet Mess, een pijnlijke pianoballade met Jaime achter het klavier tot en met het door fiddle en pedalsteel aangedreven van Demon Tried To Chair In My Brain worden we met traditioneel klinkende country van de meeslepende soort geconfronteerd , zonder in de val van zouteloze Nashville confectie te trappen.

De titeltrack is met aan Buddy Holly herinnerende roffels  gestofferde honky tonk en LIVIN  refereert onbeschaamd naar Tammy Wynette. Rockende intermezzo’s wisselen af met  smartelijke slepers. In Just A Woman is een grandioze tandemrit met Jessi Colter terwijl Shooter opduikt in Hurt So Bad. De doorleefde snik in het weergaloze stemtimbre van deze ‘rattlesnake girl’, het klinkt telkens onweerstaanbaar in doodeerlijke persoonlijke ontboezemingen.

Jaime Wyatt behoort ongetwijfeld bij de betere zangeressen van de nieuwe lichting en sluit met haar eigenhandig gecomponeerde repertoire moeiteloos aan bij illustere countrytantes. 1. Sweet Mess
 2. Neon Cross
 3. L I V I N
 4. Make Something Outta Me
 5. By Your Side
 6. Just a Woman
 7. Goodbye Queen
 8. Mercy
 9. Rattlesnake Girl
 10. Hurt So Bad
 11. Demon Tied to a Chair in My Brain