×

Recensie

Roots

02 juli 2021

Jacques Ellis

Whatever You’ve Brought

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Mars Worldwide

Whatever You’ve Brought Jacques Ellis Roots 4 Jacques Ellis – Whatever You’ve Brought Written in Music https://writteninmusic.com

De coverfoto toont een peuter met moeder, een teder sepiakleurig beeld uit het verleden, het is Ellis de moeder van David van den Berg.  Na het overlijden van Ellis volgen moeilijke tienerjaren voor David en zijn oudere zus. Ze moeten verder met vader Jacques en missen de gitaar- en orgelpartijtjes van hun ouders die dagelijks de huiskamer in Noord-Brabant vullen.

Het verlies laat zijn sporen na, en David vlucht weg in de natuur daar vindt hij rust en verwerkt zijn  verdriet in liedjes. Demoversies bereiken singer-songwriter Michael Prins er volgen opnamesessies in David’s zolderkamertje. Met zijn gitaar en hulp van een technicus wordt het album onder de naam Jacques Ellis, een eerbetoon aan zijn ouders vastgelegd in de chronologische volgorde waarin de songs ontkiemden.

Intimistische songwerk dat zijn innerlijke verscheurdheid en gevoelens van liefde , smart en de angst voor het verlies en de toekomst reflecteert.  Dat gebeurt telkens met een andere stemming van de akoestische gitaar, het instrument waarmee hij opgroeide  naast de evidente invloeden van  Dylan klinken vooral echo’s van Nick Drake door. Het is niet alleen het zacht fluisterende stemtimbre en het subtiele snarenwerk, het  zijn de innerlijke pijnlijke zielenroerselen die ontsluierd worden in verstilde aangrijpende passages.

“My sister spent many years mourning for her loss I only discovered the costs of losing a loved one when I got much older”, prevelt hij zacht in Swimming  een bittere, rechtstreekse boodschap aan zijn betreurde moeder die aan het einde van de songcyclus een vervolg  krijgt met Swimming 2.

Before I See is een terugblik op de negatieve spiraal waartegen hij zich met arrogantie wapende maar er is een uitweg uit de depressie waarin hij tijdens zijn tienerjaren verzeilde en die in Winters’s Thorn op wonderlijke snarenpicking passeert.

Er vallen soms harde verwijten zoals in Sight, een visioen waarin beide ouders figureren op zachte elektrisch gitaarwerk. De Gibson Les Paul duikt terug op om Paper Thin subtiel in te kleuren terwijl  de akoestische gitaar even gezelschap krijgt van vederlicht toetsen werk in Landing een bevrijdende  afscheidssong  voor David en zijn zuster.

De niet zelden, schrijnende  gemoedstoestand inspireerde What We’ve Brought  en komt uitvoerig aan bod in openhartig , onveranderlijk fijnbesnaard poëtisch songwerk, een doodeerlijk stukje huisvlijt dat in een opmerkelijk, introspectief debuut uitmondt . 1. Swimming
 2. Before I See
 3. Winter's Thorn
 4. Sight
 5. Move
 6. I Fear To Be In Love
 7. Receive
 8. Clarity
 9. Landing
 10. Paper Thin
 11. Swimming 2
 12. Poetry & Song