×

Recensie

Rock

05 juni 2014

Jack White

Lazaretto

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: Third Man Records

Lazaretto Jack White Rock 3.5 Jack White – Lazaretto Written in Music https://writteninmusic.com

Jack White vond inspiratie voor zijn tweede album Lazaretto grotendeels in verhaaltjes die hij schreef toen hij 19 was die hij terugvond op zolder. De openingszinnen in Just One Drink (“You drink water, I drink gasoline / One of us is happy, one of us is mean” / I love you, but honey why don’t you love me?”) en het afsluitende couplet in Entitlement (I guess nobody on earth is entitled / Not mothers, not children, not kings / Not a one single person on God’s golden shore / Is entitled to one single thing / We don’t deserve a single damn thing”) klinken opvallend direct en simpel, als typische teksten die een 19-jarige puber zou schrijven dus.

Muzikaal heeft meneer White net als op debuut Blunderbuss weer een voor hem typisch gemêleerd palet aan stijlen en instrumenten. Three Women is een ontzettend fijne opener waarin Jack – “Lordy lord, lordy lordy lord” – zich afvraagt waar zijn drie vrouwen toch uithangen. Zijn kwelling wordt ingekleurd met 70s toetspartijen, schurende gitaren, en pianogepingel. De piano is overigens op het hele album zeer prominent aanwezig. Lazaretto walst over de drie vrouwen heen met bliepjes, donker gitaarwerk en jankende violen.

Op countryballade Temporary Ground blijkt Jack een vrouw gevonden te hebben (ze zingt mee) en dan komen misschien wel de twee sterkste songs; Would You Fight For My Love? en de instrumentale hysterische herrieschopper High Ball Stepper. Die eerste klinkt zo bekend in de oren dat we ons afvragen waar we eenzelfde lied en opbouw eerder hebben gehoord.

The Black Bat Licorce en I Think I Found The Cuprit lijken nog het sterkst terug te grijpen naar de gouwe ouwe The White Stripes maar dan te gemaakt. Afsluiter Want And Able doet het ‘m ook niet meer. Lazaretto luistert aardig weg, maar Blunderbuss klonk als geheel toch stukken overtuigender.

* De vinylversie van Lazaretto is veruit te prefereren boven de CD. Uitgebracht op 180 grams vinyl met een dus veel betere geluidskwaliteit en twee extra songs die onder het label in het midden van het album verstopt zijn en af te spelen zijn op 78 en 45 toeren.

https://www.youtube.com/watch?v=qI-95cTMeLM
Bestellen bij Sounds Downloaden bij iTunes (€10,99)


 1. Three Women
 2. Lazaretto
 3. Temporary Ground
 4. Would You Fight For My Love?
 5. High Ball Stepper
 6. Just One Drink
 7. Alone In My Home
 8. Entitlement
 9. That Black Bat Licorice
 10. I Think I Found The Culprit
 11. Want And Able