×

Recensie

Rock

25 november 2016

Jack Lee – Bigger Than Life –

Bigger Than Life - Anthology

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Alive Natural Sound

Bigger Than Life - Anthology Jack Lee Rock 3.5 Jack Lee – Bigger Than Life – Anthology Written in Music https://writteninmusic.com

Men had een slechtere titel kunnen kiezen voor een overzicht van een man die eind jaren zeventig in het vizier van toegewijde rockfanaten kwam met de rockende powerpop van The Nerves. Een verhaal dat in thuisbasis San Francisco begint en een  behoorlijk succesvol beleefd in de punkrockscène Los Angeles als Lee samen met Peter Case en Paul Collins een muzikaal verbond smeedt dat helaas een kort leven beschoren was. In ’77 komt er abrupt een einde aan de samenwerking als Lee eruit stapt. Na de split van the Nerves vindt Collins zijn draai met Paul Collins Big Beat en Peter Case kiest na  een periode met The Plimsouls voor het solopad.

Terwijl Paul Collins en vooral Peter Case verder aan de weg timmeren verdwijnt Jack Lee, na twee langspelers voor obscure labels in de jaren tachtig, in complete anonimiteit. Het niet altijd even consistente karakter van zijn solowerk is hier wellicht niet vreemd aan, de toevoeging van ondertussen hopeloos gedateerd toetsenwerk en een dito drumsound in songs als Play With Me en evenmin. Een wanhopige poging om aansluiting te vinden bij meer toegankelijke radiovriendelijke pop te verzoenen met zwaardere rockstucturen die vooral op de tweede uit ’85 daterende langspeler van Lee jammerlijk faalt.

Desondanks  krijgen we sporadisch toch nog verdienstelijke popnummers voorgeschoteld. Vooral het uit The Nerves periode afkomstige, herwerkte repertoire van Lee’s solodebuut imponeert. Het blijven inderdaad ‘Good Times’ zoals Lee in de gelijknamige opener zingt met songs als Give Me Some Time en het rebelse aan The Ramones herinnerende I’m Gonna Have Fun.

Het sterkste werk blijft echter in de schaduw van het aanstekelijke Hangin’ On The Telephone, Deborah Harry zette in ‘78 een vrijwel identiek opgebouwde versie op Parallel Lines, de derde langspeler van Blondie. Paul Young lanceerde in ’83 zijn solodebuut Parlez met Come Back And Stay, een andere song die Jack Lee  profileert als componist van lichtjes fantastische popsongs.  Met deze verzameling wordt het integrale solowerk van Jack Lee opnieuw volop beschikbaar. Voor de echte fan is er een uitvoering met gekleurd vinyl.

Tracklisting Bigger Than Life:

1. Good Times

2. Give Me Some Time

3. Come Back And Stay

4. Any Day Now

5. Stand Back And Take A Good Look

6. Hangin’ On The Telephone

7. Women

8. I’m Gonna Have Fun

9. Crime Doesn’t Pay

10. Paper Dolls

11. It’s Hot Outside

12. Sex

13. Somebody Else To Love

14. Bird In A Cage

15. Why Am I So Lonely

16. From Time To Time

17. Between Two People

18. Play With Me

19. Time Machine

20. The Girl In The Picture

21. Breaking Into My Heart

22. Bigger Than Life

23. Small World