×

Recensie

Eigentijds

15 september 2019

Jacco Wynia

Discomfort

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Mosaic

Discomfort Jacco Wynia Eigentijds 3.5 Jacco Wynia – Discomfort Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de van oorsprong in het bescheiden Barneveld opgroeiende Jacco Wijnia, tegenwoordig omgedoopt tot Wynia, bij zijn aanmelding aan de Rockacademie beweert dat hij nog nooit van de Stones en Beatles gehoord heeft werkt niet in zijn voordeel. In welke grot heb je geleefd als deze grootheden je niet bekend zijn, zeker bij een opleiding waar popmuziek centraal staat. Anderzijds heeft de muzikant genoeg klassieke componisten als voorbeeld, die bij mij de nodige vraagtekens oproepen. Met zijn ietwat nerderige uitstraling maakt hij zeker bij de hipsters indruk. Deze langharige dertiger behoort tot de nieuwe lichting artiesten die wellicht in staat zijn om tussen een klassieke en de meer popgerichte achtergrond een brug te bouwen. Melodia Melancholia kan prima als basis voor een top 40 song dienen.

Hoe gedurfd is het om zelf met sfeervolle instrumentale prachtstukken aan de slag te gaan, waarbij hij alle vrijheid van beleving bij de luisteraar legt. Het persoonlijk leed wordt hier niet door woorden gevormd. Het is prima om te weten dat hij de nodige shit in zijn omgeving heeft meegemaakt, maar is dat een meerwaarde? Natuurlijk zal het zijn naasten troost geven. Discomfort staat vooral voor de ongemakkelijke situatie waarin iedereen wel eens verkeerd. Al direct bij It’s Complicated and That’s Fine worden begrippen als onmacht, vergeving, rust, hoop en verdriet onbewust dan wel bewust opgeroepen. De aarzelingen in zijn pianospel geven de essentiële keuzes in het leven zin en uitleg. Met de nodige twijfel wordt zorgvuldig telkens weer een richting gekozen.

De minder statische houding zal een voortvloeisel zijn welke op de Rockacademie versterkt is. Juist de creativiteit staat hier centraal. Ook een conservatorium richt zich tegenwoordig steeds meer op een bredere benadering. Door zijn werkervaring als muziekdocent blijft hij scherp en jong van geest. Het speelse, luchtige spel krijgt in de duistere onderlaag accentveranderingen, duidelijk voelbaar in de trieste tonen van Obscurite Illume. De passie zit in de verborgen diepgang met zijn vluchtige uitwegen weggestopt. Hoe bewonderenswaardig is het om er ook hier weer met het vrolijke tussenspel een positieve wending aan te geven. Zelfs technisch klinkende schoonheidsfouten worden niet weggepoetst. De menselijke kracht verwerkt in kwetsbaarheid en sterfelijkheid.

Het is te simpel om zijn muziek onder new age, klassiek of mediterende heling te plaatsen. De complexiteit wordt niet in lastig te plaatsen tracks opgezocht, maar juist in kleine tempowisselingen die minuscule veranderingen verbergen. Door niet in bombastische passages de weg kwijt te raken blijft er continu binding met de luisteraar. Contact is waarschijnlijk het best gekozen kernwoord. Emoties mogen opgeroepen worden, en er is ruimte om deze te uiten. Het doel van Jacco Wynia is niet gericht om deze een definitieve plek te geven, hij wil juist dat je elke keer bij de momenten in het leven stilstaat die daarbij passen. Discomfort is daar een mooi handboek voor. 1. It's Complicated And That's Fine
 2. Welt Felt
 3. Discomfort
 4. Carried Away
 5. Abandoned City
 6. Obscurite Illume
 7. Newborn Sun
 8. Oasis In Time
 9. Melodia Melancholia
 10. Ebb & Flow
 11. Home Within You Within Me
 12. You Can Rest Now