×

Recensie

Klassiek

09 december 2019

Jacco Wynia

Climate Changes

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Mosaic

Climate Changes Jacco Wynia Klassiek 4 Jacco Wynia – Climate Changes Written in Music https://writteninmusic.com

Men is zich steeds bewuster van het feit dat de wereld aan het veranderen is. Niet alleen door wereldleiders die in eigen winstbelang handelen, waardoor er een verharding plaatsvindt. De weersomstandigheden worden hierdoor juist kwetsbaarder en weker. Met het onvoorspelbare toekomstbeeld wordt er krampachtig vastgehouden aan het conservatieve tijdsbeeld. Er wordt gevochten voor een betere toekomst; voor onze kinderen en de natuur. Deze strijd is hoorbaar in de nieuwe EP van Jacco Wynia; simpelweg Climate Changes geheten.

Toch is het te gemakkelijk om zich voornamelijk op deze problematiek te richten. Climate Changes staat ook voor de drang om muzikaal te vernieuwen. Jacco komt met dit vervolg op Discomfort weer een stap dichterbij om de samensmelting van klassiek en pop te voltooien. Het hokjesdenken is toe aan vervaging. Terwijl het Verenigd Koninkrijk de grenzen krampachtig dicht houdt wil dit alsmaar groeiende piano talent juist de boel open breken.

Durf breder te kijken, durf breder te denken. Hijzelf heeft de volgende stap gezet. Was zijn vorige plaat nog een troostvolle verwerkingsplaat, nu zet hij aan tot actie. De zwart-witte toetsen zijn voor hem een hulpmiddel geweest tot zelfontplooiing, nu is het aan de luisteraar om hiermee verder aan de slag te gaan. Probeer om niet zwart-wit in het leven te staan, maar omarm de kansen.

De beelden van animator Bram Knol brengen een vloeiend landschap tot leven in Storm Coming. Er staat een figuur centraal die de omgeving in controle lijkt te hebben, terwijl de componist zich wel bewust is van het dreigende allesvernietigende gevaar. Het is New Age voor gevorderden. Mooi om je een te voelen met de bomen om je heen, nu is de volgende stap om ze te blijven voeden en te beschermen. Spiritualiteit omgedoopt tot realiteitswaanzin.

De storm woedt vooral in de componist. De behoefte om te veranderen en te vernieuwen staat misschien nog wel meer centraal als de klimaatthematiek. Na de rust en het rond dwarrelende geluidsscala gaat het over in het gejaagdere titelstuk Climate Changes. Met het getik op de piano wordt een tijdbom in werking gesteld. Als een zwerm vogels met angstig vluchtgedrag zoeken rondvliegende klanken een uitweg.

No Way Round is de acceptatie en bezinning. Technisch gezien de meest boeiendste passage. De trieste sfeer die wordt ingezet is de overtreffende stap van de voorstudie Discomfort. Het ongemakkelijke is hem eigen geworden en mag afgesloten worden. Jacco Wynia zet een forse stap vooruit met deze sterk overtuigende EP. Het vooruitzicht is dat deze groei voorlopig nog meer tot bloei zal komen.  1. Storm Coming
  2. Climate Changes
  3. No Way Round