×

Recensie

Klassiek

09 december 2019

Jacco Wynia

Climate Changes

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Mosaic

Climate Changes Jacco Wynia Klassiek 4 Jacco Wynia – Climate Changes Written in Music https://writteninmusic.com

Men is zich steeds bewuster van het feit dat de wereld aan het veranderen is. Niet alleen door wereldleiders die in eigen winstbelang handelen, waardoor er een verharding plaatsvindt. De weersomstandigheden worden hierdoor juist kwetsbaarder en weker. Met het onvoorspelbare toekomstbeeld houdt men krampachtig aan het conservatieve tijdsbeeld vast. Er wordt voor een betere toekomst gevochten; voor onze kinderen en de natuur. Deze strijd is in de nieuwe EP van Jacco Wynia hoorbaar; simpelweg Climate Changes geheten.

Toch is het te gemakkelijk om zich voornamelijk op deze problematiek te richten. Climate Changes staat ook voor muzikale vernieuwingsdrang. Jacco komt met dit Discomfort vervolg weer een stap dichterbij om de samensmelting van klassiek met pop te voltooien. Het hokjesdenken is aan vervaging toe. Terwijl het Verenigd Koninkrijk de grenzen krampachtig dicht houdt breekt dit alsmaar doorgroeiende pianotalent juist de boel open.

Durf breder te kijken, durf breder te denken. Hijzelf heeft de volgende stap gezet. Is zijn vorige plaat nog een troostvolle verwerkingsplaat, nu zet hij tot actie aan. De zwart-witte toetsen zijn voor hem een hulpmiddel tot zelfontplooiing, nu is het aan de luisteraar om hiermee verder aan de slag te gaan. Probeer niet zwart-wit in het leven te staan, maar omarm de kansen.

De beelden van animator Bram Knol brengen in Storm Coming een vloeiend landschap tot leven. Er staat een figuur centraal die de omgeving onder controle heeft, terwijl de componist zich wel van het dreigende allesvernietigende gevaar bewust is. Het is New Age voor gevorderden. Mooi om je een met de bomen om je heen te voelen, nu is de volgende stap om ze te voeden en te beschermen. Spiritualiteit omgedoopt tot realiteitswaanzin.

De storm woedt vooral in de componist. De behoefte om te veranderen en te vernieuwen staat misschien nog wel meer dan de klimaatthematiek centraal. Na de rust en het ronddwarrelende geluidsscala gaat het in het gejaagdere titelstuk Climate Changes over. Met het getik op de piano wordt een tijdbom in werking gesteld. Als een zwerm vogels met angstig vluchtgedrag zoeken rondvliegende klanken een uitweg.

No Way Round is de acceptatie en bezinning. Technisch gezien de meest boeiendste passage. De trieste sfeer die wordt ingezet is de overtreffende stap van de Discomfort voorstudie. Het ongemakkelijke is hem eigen en mag afgesloten worden. Jacco Wynia zet met deze sterk overtuigende EP een forse stap vooruit. Het vooruitzicht is dat deze groei voorlopig nog meer tot bloei komt.  1. Storm Coming
  2. Climate Changes
  3. No Way Round