×

Recensie

Roots

09 oktober 2013

J.R. Shore

State Theatre

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Self release

State Theatre J.R. Shore Roots 4 J.R. Shore – State Theatre Written in Music https://writteninmusic.com

State Theatre is het derde album van J.R. Shore, geboren Canadees, die na jaren in de VS te hebben gewoond weer terug is in ‘zijn’ Calgary. Het gaat om een dubbelaar met op de eerste schijf 12 eigen nummers en op de tweede schijf 8 covers. De verschillende stijlen (zoals blues, folk en country) en dan ook nog die covers zorgen aan de ene kant voor een zekere ratjetoe; de muziek vormt niet bepaald een uniform geheel. Aan de andere kant, dat hoeft natuurlijk geen enkel nadeel te zijn. Sterker, dat is in dit geval ook niet, het zorgt juist voor een zeer aangename afwisseling.

Kijk alleen al maar eens naar die 2e schijf, naar de artiesten die J.R. Shore covert. Interessant, omdat het niet de standaard covers van die artiesten zijn. Ook zijn het nummers die je niet zo 1-2-3 samen op een album zou verwachten, toch blijken ze heel goed samen te gaan, helemaal in deze fijne versies van Shore. Want dat zijn ze, stuk voor stuk. Als je liefhebber bent van de originele vertolkers van deze nummers, dan kun je je ook met een gerust hart wagen aan de muziek van J.R. Shore.

De eerste cover is W.S. Walcott Medicine Show. Een vergelijking met The Band komt op de 1e schijf ook regelmatig bovendrijven, bijvoorbeeld bij Addie Polk. Overigens niet door de stem van J.R. Shore, die maakt het toch weer erg ‘eigen’. Een nummer als Jackie’s Odds doet wat denken aan een samenwerking tussen The Band en Randy Newman. Ook liefhebbers van die laatste zullen vrolijk worden van dit album, vooral de piano roept namelijk veel vaker herinneringen op aan Newman, bijvoorbeeld op nummers als Charlie Grant, M.S. St. Louis en 146.

Om eerdergenoemde afwisseling te benadrukken is het verstandig om toch nog even albumopener Holler Like Hell te benoemen. Dat is namelijk een heerlijk bluesy nummer, met een zwaar vervormde gitaar. Een nummer met een Tom Waits-achtige sfeer. Eén zoals je die ook hoort op Spring Training.

Deze dubbelaar biedt de luisteraar dus veel: sowieso 2 schijven die samen garant staan voor ruim een uur en een kwartier aan heerlijke americana, waarbij de nummers ook nog eens ergens over gaan. Dus om terug te komen op die 1e alinea: State Theatre kent wel degelijk een uniform geheel. Die zit ‘m dan alleen in de kwaliteit van de prachtige muziek. Een aanrader! Het album is te koop via CD Baby. Gewoon even aanklikken en aanschaffen, je doet jezelf er een groot plezier mee.

Tracklisting State Theatre:

Disc1

 1. Holler Like Hell
 2. Addie Polk
 3. Poundmaker
 4. Charlie Grant
 5. Dash Snow
 6. Jackie’s Odds
 7. M.S. St. Louis
 8. Spring Training
 9. 146
 10. The Ballad of Dreyfus
 11. Charlie’s Lullabye
 12. Dayton Free

Disc2

 1. W.S. Walcott Medicine Show (The Band)
 2. Blue Wing (Tom Russell)
 3. Smokey Joe’s Cafe (van Leiber/Stoller, gespeeld door veel artiesten, zoals Buddy Holly, The Coasters en Loudon Wainwright III)
 4. Sin City (Flying Burrito Brothers)
 5. For The Turnstiles (Neil Young)
 6. Redneck Mother (Up Against The Wall)
 7. Deal (Grateful Dead)
 8. The Late John Garfield Blues (John Prine)


 1. W.S. Walcott Medicine Show
 2. Blue Wing
 3. Smokey Joe's Cafe
 4. Sin City
 5. For the Turnstiles
 6. Redneck Mother
 7. Deal
 8. The Late John Garfield Blues