×

Recensie

Alternative

20 november 2020

Izzy and the Black Trees

Trust No One

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Antena Krzyku

Trust No One Izzy and the Black Trees Alternative 4 Izzy and the Black Trees – Trust No One Written in Music https://writteninmusic.com

Het Poolse Izzy and the Black Trees verzet zich tegen het conservatieve regiem door terug te grijpen naar de hoogtijdagen van de punk. Het tegenantwoord waarmee jongeren hun onvrede uitspreken. Hierdoor bezit Trust No One de vooruitstrevende puntigheid en opgeladen batterijen vurigheid die je in de opruiende einde jaren zeventig/begin jaren tachtig dagelijks om je heen ervoer. Zeker ook in Polen welke zich klaar maakte om aansluiting te zoeken met de Europese Unie.

Een brutale rockchick attitude kun je niet faken, die bezit je gewoon. Izabela Izzy Rekowska is te oud om het naïeve boze schoppende punkmeisje uit te hangen, waardoor je haar wel direct serieus neemt. Een welgemeende stoere houding die perfect aansluit bij Izzy and the Black Trees, welke overduidelijk naar dit eigenzinnige kopstuk genoemd is. Haar stem beperkt ze niet enkel tot de debuutplaat Trust No One, maar als vooraanstaand vechter voor de vrouwenrechten laat ze haar wantrouwen ook tijdens protesten in het politieke strategische gelegen thuisstad Poznań horen. Trust No One is hierdoor veel meer dan een albumtitel, het is tevens een citaat welke als slogan een veel breder bereik uitstraalt.

Dat ontvlambare beladen spanningsveld staat zeker centraal in het titelstuk Thrust No One, waarbij haarfijn uitgelegd wordt in welke valkuilen de jeugd terecht kan komen in hun zoektocht naar zelfredzaamheid. Ga maar lekker uit van je eigen mogelijkheden en laat je hierbij niet beïnvloeden door media of politiek. Vervolgens komt er een tegenreactie uit een onverwachte hoek als Izabela Izzy Rekowska op moederlijke toon en flink wat distortion het ziekmakende eenzame gevoel als confronterende tegenhanger gebruikt. Elk idealisme vraagt om offers, zo eenvoudig is dat!

De disco heeft zelden zo rauw en donker geklonken als in het funkende Picasso’s Octopuss. Omarmt door jankende rockgitaren en een veelal aan echo’s op de pedalen stap je binnen in een beschimmeld afgetrapt punkhol, die het doorleefde van de underground clubs uitstraalt. Het smerige aroma van veel urine, veel rook en heel veel drank. Met gemak wordt daar de onzekerheid van de afdwalende deprimerende grungebeweging aan toegevoegd in de dromerige loeizware gitaarrock van het nineties diepblauw ingekleurde After Dark.

Nog wanhopiger en schemeriger is het grimmige King Of Garden waar de noise als een zorgvuldig opererende chirurg alle stukken positiviteit vakkundig verwijdert. Mr. President adoreert aan het vrouwelijke boegbeeld van de punk. Het zou in alle opzichten een vergeten Patti Smith compositie kunnen zijn. Schaamteloos jatten en met een nieuw inpakpapiertje er omheen doorverkopen aan de nietsvermoedende luisteraar.

Het David Lynch achtige rond dwarrelende Stranger Allow handelt over de verschrikte reactie die de vernietiging van een cultureel erfgoed oproept. Beelden van een in as veranderende Notre Dame worden gevormd door de smeulende jazzsaxofoon die ten onder dreigt te gaan aan destructieve gitaarakkoorden. Dat vrouwen de gevoelige zintuigen beter ontwikkeld hebben dan hun iets wat bottere tegenpolen blijkt weer eens dat als Izabela Izzy Rekowska de overgebleven ruimte opvult met de openbare liefdesverklaring in de sensuele romantiek van Kite Dancer.

Alles dient mooi en zorgvuldig afgerond te worden, en hier doet het zeker geen afbreuk aan het geheel. Kite Dancer heeft de schoonheid van een bloedrode roos, afgeschermd door zeven stekende doornen. Ruim een half jaar na de Poolse releasedatum verschijnt Trust No One nu ook in de rest van Europa.  1. Trust No One
  2. Picasso's Octopuss
  3. After Dark
  4. King of Gardens
  5. Mr. President
  6. Scream Sea Lions
  7. Strangers Allow
  8. Kite Dancer