×

Recensie

Jazz

26 februari 2020

Ivo Neame & Jim Hart

Multiverse

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Multiverse Ivo Neame & Jim Hart Jazz 4 Ivo Neame & Jim Hart – Multiverse Written in Music https://writteninmusic.com

Mooi duo: Ivo Neame en Jim Hart. Twee zichzelf altijd weer uitdagende muzikanten die met Multiverse nu hun eerste samenwerkingsalbum maken.

Dat de drie mannen van het razend succesvolle jazztrio Phronesis even wat andere dingen gaan doen werd vorige week bekend gemaakt. Maar eigenlijk konden we dat al wel aanvoelen komen met het uitdagende electronic album dat drummer Anton Eger met Æ vorig jaar op de wereld losliet. Iets geheel anders als hij samen pianist Ivo Neame en basist Jasper Høiby in het toch vooral akoestische jazztrio Phronesis doet. Volgende week verschijnt van Høiby met Planet B ook al een behoorlijk anders klinkend album.

Pianist/toetsenman Ivo Neame pakt samen met drummer Jim Hart op Multiverse ook elektronisch door maar ze breken nog veel meer muzikale barrières. Neame is net als Hart een man met een ruim muzikaal hart. Het is daarom dat ze na ruim 15 jaar met elkaar, in verschillende bands, spelen besloten hun ruime muzikale liefde eens op plaat vast te leggen. En dan puur met z’n tweeën, geen gasten erbij.

Dat Neame verliefd is op alles wat toetsen heeft en ook alles wil bespelen en Hart naast drums ook vibes en marimba beheerst, maakt het kleurenpalet van dit duo zo ontzettend bijzonder en gevarieerd. Multiverse klinkt als het album waarop ze zich niet hebben ingehouden, zich juist enorm hebben uitgeleefd. Multi-instrumentalist en in dit geval producer Matt Clavert, ook al zo duidelijk aanwezig op Anton Egers solodebuut, gaf  de composities een erg fraai heldere, tegelijk warme sound mee.

Neame schreef  twee en Hart drie van de composities voor het 7 tracks tellende Multiverse. Fijne bewerkingen van Au Contraire van John Taylor en Serie de Arco van Hermeto Pascual vervolmaken de diverse sound van het album. Al gelijk bij de openingstrack Moksha weet je dat Neame en Hart erop uit zijn je te verrassen en mee te nemen in een rijk muzikaal avontuur. Het is zo’n compositie die met flarden jazz, fusion, groove en electronics een enerverende sound creëert. Net als het daarop volgende, al net zo heerlijk uitdagende, The Exchange.

Hart is een super enerverende drummer (zoals laatst ook al optimaal was te horen op What’s Not Enough About That?, het fantastische tweede album van Vula Viel) die met zijn inventieve spel over de laatste jaren tot de beste jazzdrummers is gaan behoren. Altijd zoekend naar dwarse ritmes die perfect in een groove overgaan en subtiel van alles gebruik makend wat hij percussief voor handen heeft.

Neame is een meester in melodie die door het avontuur en de uitdaging te blijven zoeken tot een van de meest markante jazzpianisten is uitgegroeid. Onvoorspelbaar ook en dat maakt hem nog interessanter. Opvallend trouwens dat Neame zich op Multiverse zich ook nog eens behoorlijk goed als klarinettist laat horen. Het maakt het toch al geweldige Room 1003 nog rijker in sound.

De composities van Multiverse werden over een periode van twee en een half jaar geschreven en opgenomen en door Calvert tot sublieme vorm gemixt. Wat is er heerlijk veel te ontdekken op dit album. Luister toch alleen al eens naar de lange albumafsluiters Transference en Back Home. Ongelooflijk hoe Hart en Neame over de jaren als muzikanten gegroeid zijn en hoe duizelingwekkend veel lagen ze in die avontuurlijke composities hebben gelegd. Ronduit indrukwekkend.

Multiverse is een opwindend album van een zichzelf uitdagend duo waarvan je gedurende het luisteren wel heel erg begint te verlangen naar hoe opwindend live dit ook wel niet moet klinken. Ik kan niet wachten.  1. Moksha
  2. The Exchange
  3. Au Contraire
  4. Room 1003
  5. Serie de Arco
  6. Transference
  7. Back Home