×

Recensie

Jazz

27 juni 2017

Itamar Borochov

Boomerang

Geschreven door:

Uitgebracht door: Laborie

Boomerang Itamar Borochov Jazz Itamar Borochov – Boomerang Written in Music https://writteninmusic.com

Israël lijkt door de jaren heen steeds vaker een broedplaats voor jazztalent. Dat bewijst de in Israël geboren, maar tegenwoordig in Brooklyn residerende jazzmuzikant Itamar Borochov die met Boomerang de opvolger levert van het in 2014 verschenen debuut Outset.

Op wat wissels in de bezetting na lijkt er niet gek veel veranderd. Ook op het nieuwe Boomerang zoekt Borochov naar verbindingen tussen jazz van klassieke snit en meer exotische geluiden. Als vanouds beweegt de muzikant zich vlot tussen verschillende tradities en stijlen. Enerzijds hoor je de invloed en de fascinatie voor Amerikaanse trompettisten/componisten zoals Clark Terry en Booker Little die er vanaf druipt. Anderzijds blijft er die onophoudelijke zoektocht naar de diepere muzikale roots via de Arabische en Afrikaanse muziek.

Daaruit valt te onthouden: Borochov is een muzikant met een wereldse blik en visie, iemand die zich door allerlei zaken laat inspireren en niet te beroerd is om wat (muzikale) grenzen te doorbreken. Die Israëlische roots stopt hij niet weg, daar is hij trots op. Zo is op Boomerang zijn twee jaar oudere broer op bas, oud en op sazbush te horen. Tezelfdertijd heeft hij met de in Chicago geboren en getogen pianist Michael King (Dee Dee Bridgewater) en de in New York gebaseerde drummer Jay Sawyer (Shai Maestro) twee topmuzikanten uit de Amerikaanse jazzscène. Als toetje is er de opgemerkte gastbijdrage van Yisrael Borochov tijdens traditional Wanderer Song.

Hoewel Borochov onmiskenbaar een zekere virtuositeit aan de dag legt, gaat het daar niet zozeer om. Dan wel om te laten horen hoe hij samen met zijn excellent musicerende band op reis gaat. Vertrekkend in lower Manhattan, maar passerend langs Parijs (waar hij het album opnam), thuisland Israël en op doorreis via Oezbezikstan tot Afrika.

In de jazztaal die hij hanteert hoor je een heel eigen, distinctieve sound met invloeden uit de klassieke(re) jazz, zeker waar het gaat over het pianospel van King. Percussiegewijs hoor je dan weer vaak Afrikaanse invloeden die terugkomen, terwijl de trompet van Borochov alle richtingen lijkt uit te slaan.

Zo trapt hij de set af met een kort, maar aantrekkelijk Tangerines. Heerlijk hoe Borochov en King hier duelleren en elkaar beurtelings afwisselen. Intiem, luchtig en dromerig en zo de ideale aanzet voor wat nog komen moet. Geschreven tijdens een regenachtige avond in New York City, zo valt er in de hoesnota’s te rapen. Die gaat mooi over in het meer flexibele en dynamische Shimson, die wordt opgedragen aan de kat van de Borochovs. Opvallend : het fantastische drumwerk van Sawyer die hier mee voor een erg solide basis zorgt. Het spel is poëtisch mooi en wint gaandeweg mee dankzij het warm klinkende trompet van Borochov aan diepte. Knap, zeker in die passages waarin hij voluit gaat.

De Arabische invloed laat zich onder meer opmerken tijdens het korte, fragmentarische Eastern Lullabye. Die leidt het kwieke Jones Street in, een heel ander straatje waarin zelfs wat Latijnsamerikaanse invloeden te sprokkelen zijn. Met Adan Olov (Master Of The Universe) duikt hij heel even in een religieuze sfeer, alvorens met het dik negen minuten spannende Jaffa Tune een wonderlijke ode aan het thuisfront te brengen.

Het korte, strakke Avri’s Tune is een leuk knipoogje naar Borochovs’ broer terwijl tijdens Ca Va Bien het moet hebben van intimiteit en nostalgische schoonheid. Wanderer Song, gebaseerd op een oude Israëlische folksong die naar het einde tot tot een piek gedreven wordt, sluit daar wonderwel op aan. Afsluiten doet de groep rond Borochov met het korte, maar magnifieke Prayer.

Boomerang is een erg toegankelijk album. Toch is de grote verdienste ervan vooral dat het de klassieke(re) jazz verruimt. Aan de uiteinden intiem en poëtisch mooi, in de kern een oprecht en fraai betoog van een muzikant wiens mind- en klankset inspireert.



  1. Tangerines
  2. Shimshon
  3. Eastern Lullaby
  4. Jones Street
  5. Adon Olam
  6. Jaffa Tune
  7. Avri's Tune
  8. Ça va bien
  9. Wanderer Song
  10. Prayer