×

Recensie

Alternative

17 oktober 2017

It Dockumer Lokaeltsje

Tonger

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Makkum Records

Tonger It Dockumer Lokaeltsje Alternative 4 It Dockumer Lokaeltsje – Tonger Written in Music https://writteninmusic.com

Doelstelling: “”It had to be different. It had to be short. And it had to be in Frisian.”. In maar liefst achttien korte composities krijg je vooral chaos, maar het idee/concept wérkt. Resultaat: een gewéldige ideeënplaat met ultrakorte, maar bijzonder catchy composities over spoken, koeien, mummies, geestverschijningen, kometen en planeten, zombies, religie en treinen die te situeren op het grensgebied van punk, psychobilly en avant-garde rock.

De groepsnaam haalde de groep bij een treintje dat aan het begin van de twintigste eeuw tussen Leeuwarden en Dokkum reed. Muzikale inspiraties vinden we dan weer onder meer bij Pere Ubu, Wire, Wire, The Ex en Minutemen. Daarnaast kenmerkt de groep zich door absurdisme en een halsstarrige, weerbarstige koppigheid. Daarmee weet je gelijk: dit is helaas geen voer voor de hitlijsten of charts, maar daar maalt deze bende echt helemaal niet om.

De in 1985 opgerichtte bandheeft een aardige reeks albums in haar discografie, albums die aan de intrede van de jaren negentig met behulp van radioplay door de legendarische dj John Peel enige status kregen. Naderhand zochten de groepsleden (gitarist Sytse J. Van Essen, drummer Fritz De Jong en bassist/zanger Peter Sijbenga) elk eigen wegen op. Althans, tot in 2014 het idee kwam om de band met een optreden weer nieuw leven in te blazen. Dat bleek zo leuk dat ze aan nieuw materiaal begonnen te werken. In januari 2017 in de Sing Sing Studio te Meslawier werkten ze het Tonger (Fries voor donder/onweer) album af.

Tonger is een erg fris album vol korte, experimentele punksongs. Vrijwel alle nummers klokken af op een minuutje en half of twee. Dat levert een soms explosief geheel op, waarbij zeker de invloed van The Ex niet gek ver weg is (niet zo gek overigens, want het album komt uit via Makkum Records van Arnold De Boer, zanger/gitarist bij The Ex).

Ook muzikaal is het dolle pret met prikkelende punkuitbarstinkjes waarnaast er al eens een aftelrijmpje of absurdistische spitsvondigheden opduiken. Frisse humor, rare en dwarse muziek die de regels en conventies aan de laars lapt. Dat merk je ook al aan die aardige songtitels als Haadkut, Kontmuzyk of Bonkerak. Als het maar naar iets klinkt, zo lijkt het wel. De groep spuit volop ideeën en vertaalt die naar een licht geschift plaatje dat hier voor danig veel plezier zorgt én vooral een grote smile op ons smoelwerk tovert. Geniet ervan, nu het kan. 1. Net Langer Dea
 2. Brutsen Klau
 3. Armageddon Hoptille
 4. Alde Stront
 5. De Leafde
 6. It Jild Is Op
 7. Haadkut
 8. Kontmuzyk
 9. Kettinggang
 10. Aldi Freonen
 11. Twitterspoek
 12. Bonkerak
 13. Meibalter
 14. Wat No Wer
 15. Zermatt
 16. It Gegriem
 17. Skimerlap
 18. De Komeet Fan Strikwerda