×

Recensie

Roots

30 maart 2021

Israel Nash

Topaz

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Loose Music

Topaz Israel Nash Roots 4 Israel Nash – Topaz Written in Music https://writteninmusic.com

Hij is afkomstig uit het landelijke Aurora in Missouri en in 2006 verhuisde na zijn met succes afgeronde politieke studies naar New York City. Daar concerteert Israel Nash Gripka op de podia van de plaatselijke clubs van de Lower East side en perfectioneert zijn songwriting. Op Nash’s langspelers worden countryrock elementen niet zelden met een snuifje psychedelia gelardeerd, een ontwikkeling die verderloopt als hij naar Texas uitwijkt. In Dripping Springs, vlakbij Austin, bouwt hij zijn huisstudio in een prefab constructie op de heuvels. Nash heeft ervaring met zulke locaties, Barn Doors and Concrete Floors kwam tot stand in een oude schuur in het Catskills gebergte.

Het was de bedoeling om voor Topaz  muzikanten uit het nabijgelegen Austin op de sessies uit te nodigen maar tijdens pandemie rijpte het idee om zelf de touwtjes in handen te nemen en  thuis volop te experimenteren, bij de productie krijgt hij hulp van Adrian Quesada  die voor aanvullend gitaarwerk zorgt.

Daarnaast heeft de pittige blazerssectie een niet te onderschatten inbreng, Down In The Country lijkt met zwaar aangezette riffs en gloedvol gospelkoortje een uit de studioarchieven van Muscle Shoals afkomstige opname terwijl de knap gezongen, op melodieuze snarenlicks flanerende  countrysoulballade Stay en Indiana onmiskenbaar naar Memphis lonken.

Dividing Lines  zweeft op sfeervolle psychedelische gitaarlijnen met echo’s van Pink Floyd  en aanzwellende krijsende koortjes die de uithalen van Nash steunen. Dat uitgesproken volle geluid  boeit maar even, dat beseft de muzikant als geen ander en er wordt regelmatig overgeschakeld naar iets minder overladen toestanden zoals het prachtige Canyonheart waarbij niet alleen die cowboyharmonica aan Young herinnert en Howling Wind heeft eveneens die wide open road sound.

Een van de fraaiste passages is ongetwijfeld Sutherland Springs, een naar de verschrikkelijke schietpartij in Baptistekringen in Texas refererende klaagzang, bijgekleurd door pedalsteel en huilende gitaren en ook in het afsluitende Pressure komen zijn sociaal engagement en opleiding als politicoloog samen in verrassend knap songwerk.  1. Dividing Lines
  2. Closer
  3. Down In The Country
  4. Southern Coasts
  5. Stay
  6. Canyonheart
  7. Indiana
  8. Howling Wind
  9. Sutherland Springs
  10. Pressure