×

Recensie

Alternative

28 januari 2020

Isobel Campbell

There Is No Other

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Cooking Vinyl

There Is No Other Isobel Campbell Alternative 4 Isobel Campbell – There Is No Other Written in Music https://writteninmusic.com

Het leven van een veelbelovend talent kan soms een onverwachte niet voorspelbare wending krijgen. Met een droomstart als lievelingetje van de Schotse indie scene krijg je vervolgens de mogelijkheid om met een van de mooiste gruizige stemmen van de wereld aan de slag te gaan. Sterker nog, een vruchtbare samenwerking die meerdere prachtige albums zal afleveren. En daarna is er dan die leegte; een hiaat van tien jaar, waarbij je totaal uit het gezichtsveld bent verdwenen.

Dit is kort samengevat de geschiedenis van Isobel Campbell. Als lid van Belle & Sebastian weet ze nadrukkelijk haar stempel te drukken op het zeer geprezen drietal Tigermilk, If You’re Feeling Sinister en The Boy with the Arab Strap. Als ze in 2002 dit gezelschap verlaat, wordt ze na een tweetal soloplaten opgemerkt door Mark Lanegan. Drie albums lang trakteren ze het publiek op de geweldige samensmelting van hun twee stemmen, met Hawk als slotakkoord. Lanegan vervolgt probleemloos zijn muzikale wegen, terwijl Isobel Campbell ten onder dreigt te gaan aan een juridische strijd met haar oude platenlabel.

Ondertussen heeft ze vanwege de liefde het regenachtige Glasgow definitief verruild voor het zonnige Los Angeles. In alle rust en stilte wordt er vanaf 2014 gewerkt aan een folky album dat uiteindelijk nu onder de naam There Is No Other het licht zal zien. Samen met haar partner Chris Szczech zoekt ze in een trektocht door de Verenigde Staten naar de nodige inspiratie. Onderweg sluiten vrienden uit bevriende bands als Teenage Fanclub, Soup Dragons en The Lemonheads en muzikanten/zangers als Father John Misty aan om daarbij hun eigen invulling te geven. There is No Other is hiermee een persoonlijk reisverslag geworden; een zoektocht naar een nieuwe sound.

Dat haar nieuwe woonplaats de inspiratie vormt voor City of Angels mag duidelijk zijn. In geen opzichte wordt hier gerefereerd aan de verlokkingen van het schimmige nachtleven. Campbell lijkt oud en wijs genoeg om niet in deze valkuilen te stappen. Met haar stem roept het eerder beelden op aan het bruisende Hollywood uit de jaren zeventig, met veelbelovende sterren die hun geluk daar opzoeken om een opbouwende carrière te beginnen. Alleen al op dat gebied zijn er meer dan genoeg raakvlakken met deze Schotse zangeres.

There Is No Other is een soort van vintage kampvuurplaat. Dit is nog het meeste voelbaar in het verlaten zonsondergangsfeertje welke tegen het einde geschetst worden in de country getinte afsluiters Counting Fireflies en het meer orkestrale Below Zero. De inspiratie wordt gezocht bij de liedjesschrijvers uit het pre compact disc tijdperk.

Het zijn pure verhalende klein gehouden fladderende songs, waarbij de zangeres nog meer tot haar recht komt dan bij het meesterlijke duo Lanegan & Campbell. Ze bezit nu het vermogen om alleen het geheel te dragen. Natuurlijk krijgt ze voldoende ondersteunende hulp, maar de aandacht wordt voornamelijk door haar eigen geluid opgeëist.

Vrijwel nergens zijn er de raakvlakken met de grijze trieste arbeidersstad Glasgow terug te horen, met als enige uitzondering Runnin’ Down A Dream. De track is net een tikkeltje woester dan de rest. Het gitaarspel leunt tegen de shoegazer sound aan is heeft hierdoor een stoere recht in je gezicht houding. Ondanks het afwijkende karakter blijft het stevig overeind staan en verdient terecht een plekje op de plaat.

Het is allemaal veel groener en ingekleurd. De beleving van de natuur en de inmenging daarvan in het leven staat centraal. Het is net zo open en uitnodigend. Ze schept hiermee wel een perfect vormgegeven wereld neer, en misschien moeten we ook meer op zoek gaan naar de schoonheid daarvan. Het swingende Ant Life en het Oosters ritmische The National Bird of India hebben dat extra vleugje aan sixties psychedelica. Bij Rainbow laten de dromerige xylofoonklanken als een zomerregen het geheel opfrissen.

De meeste magie zit hem in de geweldige vocale uithaal van Campbell bij het slotakkoord van het zwoele soulvolle Twin Peaks achtige Hey World, waar de zangeres je totaal van de stoel blaast. Het lange wachten is de moeite waard geweest met There Is No Other laat deze dame horen dat ze eenvoudig genoeg aansluiting vindt bij haar hedendaagse vrouwelijke collega’s.



 1. City of Angels
 2. Runnin' Down a Dream
 3. Vultures
 4. Ant Life
 5. Rainbow
 6. The Heart of It All
 7. Hey World
 8. The National Bird of India
 9. Just for Today
 10. See Your Face Again
 11. Boulevard
 12. Counting Fireflies
 13. Below Zero