×

Recensie

Alternative

28 januari 2020

Isobel Campbell

There Is No Other

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Cooking Vinyl

There Is No Other Isobel Campbell Alternative 4 Isobel Campbell – There Is No Other Written in Music https://writteninmusic.com

Het leven van een veelbelovend talent krijgt soms een onverwachte niet voorspelbare wending. Met een droomstart als lievelingetje van de Schotse indie scene krijg je vervolgens de mogelijkheid om met een van de mooiste gruizige stemmen van de wereld aan de slag te gaan. Sterker nog, een vruchtbare samenwerking die meerdere prachtige albums aflevert. En daarna is er dan die leegte; een hiaat van tien jaar, waarbij je totaal uit het gezichtsveld bent verdwenen.

Dit is kort samengevat de geschiedenis van Isobel Campbell. Als lid van Belle & Sebastian drukt ze nadrukkelijk haar stempel op het zeer geprezen drietal Tigermilk, If You’re Feeling Sinister en The Boy with the Arab Strap. Als ze in 2002 dit gezelschap verlaat, wordt ze na een tweetal soloplaten door Mark Lanegan opgemerkt. Drie albums lang trakteren ze het publiek op de geweldige samensmelting van hun twee stemmen, met Hawk als slotakkoord. Lanegan vervolgt probleemloos zijn muzikale wegen, terwijl Isobel Campbell aan een juridische strijd met haar oude platenlabel ten onder gaat.

Ondertussen heeft ze vanwege de liefde het regenachtige Glasgow definitief voor het zonnige Los Angeles verruild. In alle rust en stilte werkt ze vanaf 2014 aan een folky album dat uiteindelijk nu onder de naam There Is No Other het licht ziet. Samen met haar partner Chris Szczech zoekt ze in een trektocht door de Verenigde Staten naar de nodige inspiratie. Onderweg sluiten vrienden uit bevriende bands als Teenage Fanclub, Soup Dragons en The Lemonheads en muzikanten/zangers als Father John Misty aan om daarbij hun eigen invulling te geven. There is No Other is hiermee een persoonlijk reisverslag; een zoektocht naar een nieuwe sound.

Dat haar nieuwe woonplaats de inspiratie voor City of Angels vormt is duidelijk. Op geen enkele wijze wordt hier aan de verlokkingen van het schimmige nachtleven gerefereerd. Campbell is oud en wijs genoeg om niet in deze valkuilen te stappen. Met haar stem roept het eerder beelden op welke aan het bruisende Hollywood uit de jaren zeventig memoreren, met veelbelovende sterren die daar hun geluk zoeken om een opbouwende carrière te beginnen. Alleen al op dat gebied zijn er meer dan genoeg raakvlakken met deze Schotse zangeres.

There Is No Other is een soort van vintage kampvuurplaat. Dit is nog het meeste voelbaar in het verlaten zonsondergangsfeertje welke tegen het einde in de country getinte afsluiters Counting Fireflies en het meer orkestrale Below Zero geschetst worden. De inspiratie wordt bij de liedjesschrijvers uit het pre compact disc tijdperk gehaald. Het zijn pure verhalende klein gehouden fladderende songs, waarbij de zangeres nog meer tot haar recht komt dan bij het meesterlijke duo Lanegan & Campbell. Ze bezit nu het vermogen om alleen het geheel te dragen. Natuurlijk krijgt ze voldoende ondersteunende hulp, maar de aandacht wordt voornamelijk door haar eigen geluid opgeëist.

Vrijwel nergens zijn er de raakvlakken met de grijze trieste arbeidersstad Glasgow terug te horen, met als enige uitzondering Runnin’ Down A Dream. De track is net een tikkeltje woester dan de rest. Het gitaarspel leunt tegen de shoegazer sound aan en heeft hierdoor een stoere recht in je gezicht houding. Ondanks het afwijkende karakter blijft het stevig overeind staan en verdient het terecht een plekje op de plaat.

Het is allemaal veel groener ingekleurd. De beleving van de natuur en de inmenging daarvan in het leven staat centraal. Het is net zo open en uitnodigend. Ze schept hiermee wel een perfect vormgegeven wereld, en misschien moeten we ook meer op zoek gaan naar de schoonheid daarvan. Het swingende Ant Life en het Oosters ritmische The National Bird of India hebben dat extra vleugje aan sixties psychedelica. Bij Rainbow frissen de dromerige xylofoonklanken als een zomerregen het geheel op.

De meeste magie zit hem in de geweldige vocale uithalen in het slotakkoord van het zwoele soulvolle Twin Peaks achtige Hey World, waar de zangeres je totaal van de stoel blaast. Het lange wachten is de moeite waard, met There Is No Other laat deze dame horen dat ze eenvoudig genoeg aansluiting bij haar hedendaagse vrouwelijke collega’s vindt. 1. City of Angels
 2. Runnin' Down a Dream
 3. Vultures
 4. Ant Life
 5. Rainbow
 6. The Heart of It All
 7. Hey World
 8. The National Bird of India
 9. Just for Today
 10. See Your Face Again
 11. Boulevard
 12. Counting Fireflies
 13. Below Zero