×

Recensie

Alternative

27 augustus 2017

Iron & Wine

Beast Epic

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Sub Pop

Beast Epic Iron & Wine Alternative 3.5 Iron & Wine – Beast Epic Written in Music https://writteninmusic.com

De terugkeer van Iron & Wine is ook een terugkeer naar de roots van de band rond liedjesmaker Sam Beam. Na zijn excursie in de rijkelijk opgesmukte lovesongs met respectievelijk Jesca Hoop en Ben Bridwell vond Iron & Wine terug onderdak bij Sub Pop label om daar terug naar de essentie te gaan.

Zo valt het nieuwe Beast Epic vooral op omwille van de kleine, veelal live opgenomen nummers. Less is more, zo decreteerde Beam. En dat levert een belachelijk schoon album op, een van de beste in hun roemruchte carrière, die aansluit bij het allervroegste werk van de band. Alleen is Beam veel ouder nu en die levenswijsheid valt ook af te lezen van de nieuwe plaat.

Alleen: die hoes, man. Die doet denken aan cartoonversie van op een game. Een geblinddoekte en zwaar bebaarde Beam tokkelt wat op zijn gitaar. Opvallend: die ring rond zijn vinger die hem destijds eeuwige trouw bezwoor. Aan zijn lief en aan zijn liefde, de muziek. ,

De liedjes hebben vooral eenvoud als kenmerk. Kortom : warme, uiterst ambachtelijke huisvlijt zoals je die van Beam & co als fan zou verwachten. Met tracks als Thomas County Law en The Truest Stars We Know knoopt Iron & Wine aan bij wat hen zo goed maakt : het kunnen verklanken van ware emotie, daarbij vaak vertrekkend vanuit een enkele akoestische gitaar en stem.

Zo lijken de songs soms afkomstig uit the days of yesteryear. Van catchy country, zoals tijdens Bitter Truth en rammelende indiefolk tot de trage tearjerkers waarbij er een zakdoekje bij gehaald moet worden zoals Summer Clouds. Vintage Iron & Wine die met Beast Epic verrassen, al gaat het dan in wezen om een terugkeer naar vorm en inhoud van weleer, met hulp van wat gastmuzikanten.

Ondanks de naar epiek hintende titel is daar niets van aan. Integendeel: net die kleinere, warme schaal bij Sub Pop ligt hen zo goed. Alsof Beam zélf ook besefte dat dit de meest logische stap voorwaarts was. Vooraleer hij te ver richting nietszeggende bombast afdreef keren Beam & co terug naar de essentie : mooie, soms dromerige liedjes zoals single Call It Dreaming maken met een universele zeggingskracht. 1. Claim Your Ghost
 2. Thomas County Law
 3. Bitter Truth
 4. Song In Stone
 5. Summer Clouds
 6. Call It Dreaming
 7. About A Bruise
 8. Last Night
 9. Right For Sky
 10. The Truest Stars We Know
 11. Our Light Miles