×

Recensie

Metal

23 januari 2013

Iron Maiden

Powerslave

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: EMI Records Ltd.

Powerslave Iron Maiden Metal 4.5 Iron Maiden – Powerslave Written in Music https://writteninmusic.com

Het vijfde album van Iron Maiden is net als Killers en The Number Of The Beast een mijlpaal in het heavy metal oeuvre en staat steevast op een hoge plek in favoriete albums uit de jaren tachtig bij fans van het genre. Op Powerslave dat in 1984 werd uitgebracht, piekte het compositorische vernuft van bassist en bandleider Steve Harris en dat resulteerde in o.a. een enerverend titelnummer en een avontuurlijk epos van ruim 13 minuten getiteld The Rime Of The Ancient Mariner.

Net als andere albums die de tand des tijds goed hebben doorstaan, is het album zeer divers en bevat het met Aces High een snelle agressieve start die herinnert aan de begindagen van de band. De single 2 Minutes To Midnight groeide dankzij het catchy refrein uit tot een concertfavoriet en op het fraaie instrumentaaltje Losfer Words bewijzen de heren dat ze ook zonder Bruce Dickinson kunnen boeien. Flash Of The Blade werd geschreven door Dickinson en was geïnspireerd door zijn ervaringen als professioneel schermer. The Duellists is een puike afsluiting van kant A en lijkt een sjabloon voor nummers die later op Fear Of The Dark en No Prayer For The Dying stonden. Kant B wordt net als kant A geopend door een snel nummer: Back In The Village. Als compositie is het relatief simpel en doet het denken aan NWOBHM collega’s Tygers of Pan Tang, maar de betrouwbare gitaartandem Murray en Smith redt het nummer en schudt achteloos tal van goede solo’s uit de mouw. Het titelnummer is op en top Maiden en heeft een sfeer die associaties oproept met het mystieke Egypte van weleer. Het imposante sluitstuk Rime Of The Ancient Mariner met zijn lange intermezzo en magnifieke opbouw is waarschijnlijk het meest progressieve nummer dat Iron Maiden ooit voortbracht. De tekst van dat nummer was volledig gebaseerd op het literaire gedicht van Samuel Tayler Coleridge. Een deel van het succes is wellicht op het conto van tekenaar Derek Riggs te schrijven omdat hij het album voorzag van een waar kunstwerk waarop bandmascotte als farao in een piramide is verwerkt. De talloze details zoals de inscripties op de muren waren op cd formaat niet te zien, maar de vinylhoes toont het ontwerp in alle glorie.

Bijna dertig jaar later is Powerslave nog steeds een uitstekend album van een band in topvorm. Natuurlijk is Iron Maiden in artistiek opzicht allang overvleugeld door meer getalenteerde artiesten, maar continuïteit en sterke, energieke live optredens hebben ervoor gezorgd dat geen van die talenten de wereldwijde populariteit van deze Engelsen kon evenaren.

Powerslave is samen met het dubbel live album Life After Death (opgenomen tijdens de World Slavery Tour) op luxe picture discs uitgebracht op zwaar vinyl. De hoezen van de singles prijken op het vinyl. Medio februari verschijnt de vierde en laatste tranche met daarin Somewhere In Time en Seventh Son Of A Seventh Son.



  1. Aces High
  2. 2 Minutes To Midnight
  3. Losfer Words (Big 'Orra)
  4. Flash Of The Blade
  5. The Duellists
  6. Back In The Village
  7. Powerslave
  8. Rime Of The Ancient Mariner