×

Recensie

Jazz

21 september 2017

Irène Schweizer & Joey Baron

Live!

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: intakt

Live! Irène Schweizer Irène Schweizer & Joey Baron Jazz 3.5 Irène Schweizer & Joey Baron – Live! Written in Music https://writteninmusic.com

Live, uitroepteken! Op deze concertregistratie laten de Zwitserse pianiste Irène Schweizer en drummer Joey Baron een stevig stuk avant-garde improvisatiekunst op de wereld los.

Laaaif, want daar zit de magie. Joey Baron is een van de meest gevraagde drummers ter wereld en is hier te horen in duo met Schweizer. Beide muzikanten hebben elk met een hele hoop bekende jazzlui gewerkt (van dwarse experimentalisten als Bennink, Cyrille en John Zorn tot Chet Baker en Dizzy Gillespie) en dat hoor je ook op deze, op 27 november 2015 opgenomen registratie.

Het meest opvallende eraan is de énorme drive in het pianospel van de in 1941 geboren Schweizer, die de vaak krachtige drums en percussie van Baron tegenover zich heeft. Beide muzikanten hebben tonnen ervaring en kunnen elkaar dus haast blindelings vertrouwen, zoals onder meer uit opener Free For All blijkt.

Op Live! hoor je een dialoog tussen beide muzikanten. Je hoort onder meer respect, vrijheid en veel genereuze ruimte. En je kan als luisteraar haast zien hoe beiden elkaar uitdagen en aanvullen, soms op een bepaald punt elkaar vinden. Zo lijkt het soms alsof beiden, onafhankelijk van elkaar, een eigen concert spelen in het besef dat ze wel degelijk beiden daar zijn.

Samen beoefenen zij de nobele kunst van het duet. Soms lijken ze om elkaar heen te draaien, soms lijken ze héél voorzichtig met elkaar te dansen. ‘Live’ is vooral de bevestiging van eigen talent en kunnen: Schweizer kan zelf ook aardig weg met de drumstokjes en heeft in de loop van haar carrière veel albums opgenomen met drummers, vaak in duo. Dat haar sparring partner op deze avond Joey Baron is doet niets af van het magistrale spel van beiden waar eigenlijk niets op af te dingen valt.

Er zit spanning in, net als heerlijk los vloeiende energie. Kortom: het kan op eender moment gelijk welke richting uitwaaieren, al naargelang beide muzikanten elkaar meenemen. Aan de basis ligt een knappe muzikale connectie tussen Schweizer en Baron en dat knettert en vonkt nu eenmaal. Laaaif, weet u wel.  1. Free For All (Irène Schweizer)
  2. Up The Ladder (Joey Baron)
  3. String Fever (Irène Schweizer)
  4. Jungle Beat II (Irène Schweizer)
  5. Saturdays (Joey Baron)
  6. Blues For Crelier (Irène Schweizer)
  7. The Open Window (Joey Baron)