×

Recensie

22 juni 2019

INXS

Dekadance (vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mercury

Dekadance (vinyl) INXS Pop 3 INXS – Dekadance (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Met de opleving van vinyl worden de archieven van de platenmaatschappijen, naast het succesvolle Record Store Day, nu ook op andere momenten in het jaar opengegooid. Zo vindt nu ook het eerder alleen op cassette verschenen Dekadance van INXS een fijne heruitgave.

De zeven tracks die op Dekadance te vinden zijn, verschenen op diverse 12 inches na de uitgave van The Swing, het vierde album van de band dat door het grote succes van de single Original Sin de wereldwijde doorbraak betekende voor de Australische band. Dekadance als geheel verscheen in 1985 alleen op cassette.

Fijn om Dekadance nu als geheel terug op vers vinyl te horen en je bewust te zijn van het moment in de ontwikkeling van de band. Hoewel The Swing dan de doorbraak van de band betekende en het een flinke progressie in muzikale ontwikkeling was, kwam de echt grote stap eigenlijk met opvolgalbum Listen Like Thieves dat leidde tot het enorme succes van Kick, de wereldwijde miljoenenverkoper.

The Swing heeft muzikaal heel veel van wat de band later zo belangrijk maakte maar het klinkt allemaal nog zo jaren 80 en poppy. Songschrijver Andrew Farris (toetsenman van de band) en zanger/tekstschrijver Michael Hutchence waren duidelijk nog flink onder de invloed van wat er in die jaren tachtig muzikaal in Engeland gebeurde. Het was de sound die de naast producer Nick Launey ingehuurde mede producer Nile Rodgers zo aantrekkelijk vond. Die heerlijke funk en rocksound die de latere albums bevatte is hier maar gedeeltelijk te horen.

Dekadance is juist een zo fijn tussendoortje omdat de remixen ook zo vol zitten met die typische jaren tachtig elementen. Slappende bassen, bordkartonnen drums gemengd met percussie uit de computer, van links en rechts komende gitaarpartijen en kamerbrede toetsenpartijen. Luister vooral naar de remixen van fijne songs als Melting In The Sun en Love Is (What I Say) en je snapt wat ik bedoel. Het zijn de twee tracks die voor de Dekadance cassette niet eerder op 12 inch waren uitgebracht. Dat waren de remixen van Original Sin, I Send A Message, Burn For You en Dancing On The Jetty al wel.

Erg leuk en verrassend is de versie van Jackson, ooit door Lee Hazelwood en Nancy Sinatra wereldberoemd gemaakt, maar hier gezongen door Michael Hutchence en Jenny Morris, een zangeres uit Nieuw Zeeland die vanaf reeds op The Swing te horen was en ook meeging op de Listen Like Thieves tour, dat de EP afsluit.

Hoe belangrijk Hutchence binnen de sound van INXS was wordt ook op Dekadance overduidelijk. Zonder reserve en met heel veel energie trekt hij de sound van de band naar een veel hoger niveau. In het geheel niet vreemd dat hij de band met de geweldige songs die volgden, toen de band zijn definitieve muzikale vorm gevonden had, naar een wereldband omvormde.

Tracklisting Dekadance (vinyl):
Side A:

  1. Orginal Sin (Nile Rodgers remix)
  2. I Send A Message (Nick Launay remix)
  3. Born For You (Nick Launey remix)
  4. Dancing On The Jetty (Andrew Farris remix)

Side B:

  1. Melting In The Sun (Nick Launey remix)
  2. Love Is (What I Say)(Mark Opitz remix)
  3. Jackson (met Jenny Morris)