×

Recensie

Electronic

31 maart 2015

Inventions

Maze of Woods

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Maze of Woods Inventions Electronic 4 Inventions – Maze of Woods Written in Music https://writteninmusic.com

Het Amerikaanse Inventions is de samenwerking van gitarist Mark T. Smith (Explosions In The Sky) en multi-instrumentalist Matthew Cooper (Eluvium). Maze Of Woods is de tweede plaat binnen een jaar van de twee vrienden. En het is een bijzondere plaat, een plaat die elektronica, drones en ambientklanken koppelt aan elementen uit de postrock en shoegaze.

Openingstrack Escapers, met zijn gebroken beat, geeft een directe aanwijzing: ‘I wanted to do something that I don’t know how to’, horen we. Smith en Cooper lieten zich inspireren door een tekst over de non-verbale schreeuw van een wolvenkind en produceerden een plaat vol woordloze schoonheid en prikkelende onrust. Alsof het duo zelf verdwaald was in de wildernis. Het ijle, koortsige Wolfkids is een directe verwijzing hiernaar, net als de albumtitel. Op Peregrine baant een bijna romantisch pianomotiefje zich een weg door verheven, wederom ijle, klanken. De dreampop van Slow Breathing Circuit sluit hier fraai op aan.

Hoewel Maze Of Woods een instrumentaal karakter heeft komen er toch de meest uiteenlopende vocalen voorbij: stemmen als vage herinneringen, koorklanken als uit een droom; Smith en Cooper smelten elektronische en menselijke klanken op fraaie wijze samen. Een track als Moanmusic is hier een van de mooiste voorbeelden van. Inventions – in tegenstelling tot wat de naam wellicht doet vermoeden – vindt nergens het wiel uit op Maze Of Woods maar het album torent wel een flink eind uit boven vele ambient- en postrockreleases die sinds de jaren negentig tot ons kwamen.  1. Escapers
  2. Springworlds
  3. Peregrine
  4. Slow Breathing Circuit
  5. A Wind From All Directions
  6. Wolfkids
  7. Moanmusic
  8. Feeling the Sun Thru the Earth at Night