×

Recensie

Alternative

01 april 2014

Intergalactic Lovers – Little Heavy

Little Heavy Burdens

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Warner

Little Heavy Burdens Intergalactic Lovers Alternative 4 Intergalactic Lovers – Little Heavy Burdens Written in Music https://writteninmusic.com

Met het debuut Greetings & Salutations maakte de band uit het Belgisch Aalst een goede eersteling die vooral in het thuisland erg goed werd ontvangen. Een tour als voorprogramma van dEUS gaf eveneens aan dat Intergalactic Lovers er mochten zijn met hun muziek.

Een lange periode tussen dat debuut en de opvolger Little Heavy Burdens maakt altijd extra nieuwsgierig. Hoe klinkt die tweede plaat dan? De nieuwe langspeler opent met Northern Rd., dat door de zang van Lara Chedraoui gecombineerd met de stuwing van de ritmetandem en de slaggitaarpartijen veelbelovend de toon zet. Een aansprekend nummer dat live zeker ook weet te overtuigen en dat in de zomer op festivals een thuis zal weten te vinden.

Een gitaar die herinneringen oproept aan All About Eve opent het tweede nummer. De stem van Lara, door de donkere warmte in haar stem ook wat zwoel klinkend, neemt ons bij de hand en leidt ons door een wat meer kabbelend nummer. De instrumentatie hier klinkt bewust kabbelend. Een nummer over hoe liefde kan overgaan van in alles bij elkaar de diepte vinden naar de diepe onmogelijkheid van elkaar vinden in vrijwel alles; het kabbelen illustreert mooi hoe het besef langzaam ontstaat dat het echt mis is. Kabbelend tot het besef er volledig is.

Obstinate Hear het muzikale en tekstuele vervolg erop? De ik-persoon in de relatie die (inmiddels) ontwricht is, toont zich geraakt  en voelt teleurstelling tegen een achtergrond van stevig stuwende beat van drums en bas en de gitaar kleurt sombere motieven die de sfeer nog verder tekenen. Een nummer dat ook live tot zijn recht kan komen. Islands heeft een uptempo start en staat met twee benen stevig in de realiteit; we bereiken niets als we niet weten wat het is om niets te hebben. Tegelijk geeft het aan hoeveel we als mensen soms twijfelen en blijven hopen; de eerste keuze als single van het album is vol belofte.

Great Evader laat een meer gedreven Lara en band horen die maar al te graag de “vastness of being” van zich afschudden. Weltschmerz 3.0? Ogen dicht en de festivalweiden zie je zo voor je. Dan over naar The Fall pt. 1 dat, je raad het al, The Fall pt. 2 inleidt. Een kleine gitaarintroductie die naar deel twee leidt, dat, passend bij de lente, zowaar hoop over de liefde in zich lijkt te dragen.

Een fraaie verzameling nummers van de nog jonge band uit Aalst. Een album dat het in zich heeft vaak, vaker, vaakst gedraaid te worden deze zomer en dat voor de dame en heren van Intergalactic Lovers een fraai visitekaartje kan zijn om veelvuldig te vinden te zijn op festivalpodia dit jaar. Geen last van een moeilijke tweede plaat maar een evenwichtig album waarin Brendan Corbey (drums) en Raf De Mey (bas) een meer dan uitstekende ritmetandem vormen bij het fraaie, schilderachtige gitaarwerk van Maarten Huygens en de bindende stem van Lara Chedraoui. 1. Northern Rd
 2. Distance
 3. Obstinate Heart
 4. Islands
 5. Great Evader
 6. The Fall pt.1
 7. The Fall pt.2
 8. War
 9. Someday
 10. No Regrets
 11. Sleep
 12. Lost Message
 13. Obstinate Heart Reprise