×

Recensie

Soul / Hiphop

13 mei 2012

Incognito

Surreal

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Dome

Surreal Incognito Soul / Hiphop 3.5 Incognito – Surreal Written in Music https://writteninmusic.com

Wanneer er weer een nieuw album verschijnt van Incognito, dan zijn flauwe grappen zoals hebben ze nu de verkeerde CD in dat doosje gestopt, zit nu alwéér dezelfde CD in alwéér een ander hoesje? of voor al die albums van Incognito hoef je maar één recensie te schrijven niet van de lucht. En onlangs verscheen er weer een nieuw album van de band rondom Jean-Paul Maunick, Bluey voor zijn vriendjes en vriendinnetjes. De fans van het eerste uur zijn inmiddels bijna twintig jaar ouder en is Surreal het vijftiende studio-album van het steeds wisselende collectief rondom big boss J-P Maunick. Zou er dan toch iets nieuws te beleven zijn op dit nieuwe schijfje?

Incognito opereert eigenlijk al tijdenlang vanaf de zijlijn, want zoveel hits zijn er eigenlijk helemaal niet gescoord. En waren dat bovendien ook nog eens covers: Always There en Don’t You Worry About A Thing kent iedereen, maar zit nu niet meteen op ieders netvlies als de vraag noem eens een lekker nummer wordt gesteld. En daarmee is misschien ook meteen het manco van Incognito aangegeven: alle albums en alle nummers klinken allemaal even lekker, even herkenbaar en zijn even toegankelijk, maar het blijft op de een of andere manier toch niet echt hangen. Al veertien albums lang is de muziek van Incognito een mix van licht dansbare en stijlvol vormgegeven potpourri van funk, jazz(dance), soul en R&B en ademt het vooral de sfeer uit van een wereld die is opgetrokken met zaken die het leven zo aangenaam mogelijk moeten maken. Incognito’s muziek laat je even vergeten dat datzelfde leven wel eens niet zo leuk is en dat het wel eens tegenzit. En wanneer het weer eens zo ver is, dan is komt de muziek van Incognito als geroepen. Muziek als lapmiddel om even de werkelijkheid te ontvluchten.

Ook op het nieuwe album Surreal wordt de bekende lijnen doorgetrokken. 14 nieuwe tracks, waarbij Bluey nergens de bocht uitvliegt. Er wordt gedegen gemusiceerd, de melodieën zijn weer even aanstekelijk, de productie is ook nu weer onberispelijk, de vocalen zijn scherp en puntig en verpakking en inhoud zijn perfect op elkaar afgestemd. Al bij het eerste nummer Less You Know is er herkenning en is de sound vertrouwd als altijd. En alhoewel de muziek van het voorgaande album misschien even niet voor de geest gehaald kan worden, gaat Surreal verder waar het in 2010 verschenen Transatlantic is gestopt. Incognito maakt herkenbare, maar tegelijkertijd ook anonieme muziek. In elk geval muziek die je snel weer vergeet, maar waarvan niemand aanstoot eraan zal nemen wanneer het wordt gedraaid. Incognito staat dan ook niet voor vernieuwing, progressie en opvallende, baanbrekende muziek. Maar voor praktisch geen enkele band in het idioom waar de band muzikaal onder wordt gebracht geldt dat, dus in dat opzicht vormt Incognito hierop geen uitzondering en wordt het eigenlijk ook niet verwacht. Incognito is dan ook dé belichaming van een wereld, waarin alles klopt, waarin iedereen zich prettig voelt en waarin iedereen tevreden is. En wat is er mis om soms te dagdromen en even de werkelijkheid te laten voor wat het is? Incognito’s muziek kan hierbij de juiste soundtrack bij zijn en is Surreal inderdaad een blauwdruk van al die andere 14 albums die in de afgelopen twintig jaar zijn verschenen. Incognito lost ook nu weer de verwachtingen in. Opnieuw is daar niet zoveel voor nodig en waren die ook nu weer niet zo hoog. 1. The Less You Know
 2. Goodbye To Yesterday
 3. Above The Night
 4. Ain't It Time
 5. Capricorn Sun
 6. Don't Wanna Know
 7. Restless As We Are
 8. Rivers On The Sun
 9. Don't Break Me Down
 10. The Stars From Here
 11. To Be With You
 12. This Music Be Love
 13. The Way You Love
 14. Thoughtful Fantasies