×

Recensie

Roots

20 januari 2016

Ina Forsman

Ina Forsman

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Ruf Records

Ina Forsman Ina Forsman Roots 4 Ina Forsman – Ina Forsman Written in Music https://writteninmusic.com

Op de vierde editie van The European Blues Challenge in 2014 speelde Ina Forsman, die samen met de Helge Tallqvist Band Finland vertegenwoordigde, zich moeiteloos in de kijker. De zangeres, twee jaar geleden nauwelijks  19, getuigde van een voor haar leeftijd onwaarschijnlijke maturiteit.  Dat klinkt ook sterk door op het titelloze debuut  opgenomen in Austin Texas met plaatselijke muzikanten onder leiding van producer en arrangeur Kaz Kazanoff die  de blazerssectie Texas Horns aanvoert, voor de genuanceerde gitaarbijdragen tekenen Laura Chaveze en Derek O’Brien, achter orgel en piano vinden we Nick Connolly en sporadisch duikt de Finse harmonicaman Helge Tallqvist op.

Talqvist, waarmee ze sinds haar zeventiende samenwerkte, bracht haar de kneepjes van het vak  bij op het podium en in de studio en benadrukte het belang van een persoonlijke benadering.  Op haar titelloze debuut stelt de getalenteerde jongedame tien zelf gecomponeerde songs voor. de muzikale lijnen zet Ina in samenwerking met Tomi Leine uit haar teksten schrijft ze zelf, niet onbelangrijk voor de geloofwaardigheid. Pretty Messed Up is eigenlijk een afscheidsbrief aan haar ex-vriendje verwerkt in een van de 11 songs door Ina met een ongelooflijke cool , beheersing  en timing gebracht in het op New Orleans structuren geënte met dartele barrelhouse piano, spetterende  blazers. Met schallende trombone en ritmisch pianowerk blijven we met Bubbly Kisses in de Crescent City. Na een dronken nacht vol passie slaat bij het ochtendglorie genadeloze ontnuchtering toe.

Het lijkt wel een sessie uit lang vervlogen tijden. Tegenwoordig wordt de bluesmuziek niet zelden  geteisterd door met  tomeloos gitaargeweld gedomineerde projecten. Bij Ina verhuist de gitaar meestal naar de achtergrond in een efficiënte, ondersteunde ritmiek om op gepaste momenten op de voorgrond te schitteren zoals in Don’t Hurt Me Now.

Orgel of piano en de blazerssectie zetten de muzikale lijnen uit in een gevarieerde repertoire dat van oldschool R&B naar de pregnante blues van Don’t Hurt Me Now en met Now You Want Me Back richting southernsoul pendelt, terwijl het wat mysterieuze Dancing With The Devil op jazzy akkoorden balanceert, met haar lichtjes fantastische stem en zwoele frasering kan Ina alle stijlen aan. Dat illustreert deze prille grande dame ter afsluiting met I Want A Little Sugar In My Bowl, een fijne ode aan Nina Simone.

Tijdens het voorjaar komt de flamboyante Finse diva, geflankeerd door blues sista’s als Tasha Taylor en Layla Zoe, in het kader van de Blues Caravan van het Ruf-label langs en voor haar eigen show wordt het wachten tot de lente.

Tracklisting:

 1. Hanging Loose
 2. Pretty Messed Up
 3. Bubbly Kisses
 4. Farewell
 5. Don’t Hurt Me Now
 6. Talk To Me
 7. Now You Want Me Back
 8. Devil May Dance Tonight
 9. Before You Go Home
 10. No Room For Love
 11. I Want A Little Sugar In My Bowl


 1. Hanging Loose
 2. Pretty Messed Up
 3. Bubbly Kisses
 4. Farewell
 5. Don't Hurt Me Now
 6. Talk to Me
 7. Now You Want Me Back
 8. Devil May Dance Tonight
 9. Before You Go Home
 10. No Room for Love
 11. I Want a Little Sugar in My Bowl