×

Recensie

Electronic

16 november 2016

Illum Sphere

Glass

Geschreven door: Roel Janssen

Uitgebracht door: Ninja Tune

Glass Illum Sphere Electronic 4.5 Illum Sphere – Glass Written in Music https://writteninmusic.com

Wie zijn nieuwe album begint met een omgekeerde sample uit Sonic Youth’s Shadow Of A Doubt (van EVOL uit 1986) staat eigenlijk direct al op een 1-0 voorsprong. DJ en producer Illum Sphere uit Manchester flikt het op zijn tweede full length Glass.

Illum Sphere (Ryan Hunn) bracht eerder EP’s uit op labels als Fat City, Young Turks en 3024 (van de Nederlandse producer Martyn), maar werd ook gevraagd als afterparty dj bij Radiohead’s O2 concert in Londen en voor hun remixalbum The King Of Limbs. In 2014 bracht hij het goed ontvangen mixalbum Fabriclive 78 uit, alsmede de 12-inch Spectre Vex en zijn via Ninja Tune verschenen debuutplaat Ghosts Of Then And Now.

Nadat eerder dit jaar al de 12-inch Second Sight via hetzelfde Londense label gedropt werd, is er nu Glass. Een 9 tracks tellende kraker die veel meer de diepte en duisternis ingaat dan zijn voorganger. De muzikale trip wordt afgetrapt met het gloedvolle The Journey, dat diep, donker en hypnotiserend meandert rond de genoemde omgekeerde Sonic Youth-sample. Op het bijna 7 minuten lange Fall Into Water baadt Illum Sphere in een zwembad van grofkorrelige repetitieve techhouse met een duistere, funky dansvloervibe die wringt en rusteloos aandoet.

Opvallend is met name de volwassen en meer gelaagde sound ten opzichte van het debuutalbum. Waar Illum Sphere in Oracle nog à la Kuedo de grenzen van warme sci-fi ambient opzoekt, knettert het vuurtje tijdens het uptempo Fuel The Fire subtiel en crispy spacend op sweepende synths en beats. Het kolkende en meer naar instrumentale hiphop neigende River klinkt bijna alsof het onder water opgenomen is. Een draaierige beat, vaag echoënde sample, een baslijntje dat weggelopen lijkt uit een oude breakbeattrack en halverwege een ijlend fluittoontje, waarna ijzige synths een loopje met de beat nemen.

Hoogtepunt van het album is het bijna 9 minuten durende Thousand Yard Stare; een weergaloos najaarsnummer dat hypnotiseert, beklemt, bedroeft en zo magnifiek geraffineerd opbouwt dat het ontroert. Synths die prachtig aanzwellen en transformeren rond een kalm voortstuwende beat en halverwege een melancholisch klinkende piano. Tintelend, knisperend en dynamisch vol herfstkleuren, tegelijkertijd donker en moutig als het allerbeste Bockbier.

Glass is een daverend, melodieus en meeslepend diep album waarin bij elke luisterbeurt nieuwe dingen te ontdekken vallen. Een sfeervolle sublieme soundtrack van de herfst. Ga er maar eens rustig voor zitten en laat je onderdompelen in een van de beste elektronische releases van het jaar.

Tracklisting Glass:

1. The Journey
2. Fall Into Water
3. Red Glass
4. Wounded
5. Oracle
6. Fuel The Fire
7. River
8. Thousand Yard Stare
9. Paradise  1. The Journey
  2. Fall into Water
  3. Red Glass
  4. Wounded
  5. Oracle
  6. Fuel the Fire
  7. River
  8. Thousand Yard Stare
  9. Paradise