×

Recensie

Jazz

11 maart 2022

Ikarus

Plasma

Geschreven door: Jeroen van der Vring

Uitgebracht door: Ronin Rhythm Records

Plasma Ikarus 4 Ikarus – Plasma Written in Music https://writteninmusic.com

Waar de zon inmiddels blijk geeft dat het eindelijk lente gaat worden komt het Zwitserse jazz-collectief Ikarus met haar derde volwaardige album. In de Griekse mythologie was Ikarus de zoon van Daedalus die te dicht bij de zon kwam vliegen, al met al is hier van toeval dus geen sprake.

Wanneer je dit album aan een willekeurige muziekliefhebber laat horen zal hij of zij de oorsprong ervan waarschijnlijk niet kunnen raden.  De soms opzwepende mix van folky, ethnische, meditatieve jazz vocalen plaveien, gelardeerd met repeterende pianoklanken, een zacht bospaadje richting je gehoorgang.

De eerder genoemde vocalen klanken worden verzorgd door Andreas Lareida en Anna Hirsch. Beide voormalig studenten aan de kunstacademie te Bern zijn tot op de dag vandaag ook nog als zangleraar en vocal coach actief. Een vocaal hoogtepunt is het bijna 10 minuten durende nummer Sessapinea dat begint als een meanderend beekje en je als luisteraar voldaan maar overrompeld achterlaat.

Onder de artistieke leiding van drummer Ramon Oliveras komen de chant-achtige vocalen soms heel bezwerend over. Lucca Fries heeft met zijn trance-volle piano klanken een meer dan prominente rol op deze vijf tracks tellende plaat.

Plasma is de titel van dit album, maar in de bloedbaan is plasma verantwoordelijk voor het transport van glucose en zuurstof, lees: energie. De titel blijkt een juiste keuze. Als je namelijk iets krijgt van deze plaat dan is het energie en een positieve vibe! Of zoals Ikarus het zelf formuleert: “when lightning strikes, plasma is created”.

De veertig spannende muzikale minuten, klinken vaak bekend en warm en soms op een prettige manier vervreemdend voor de luisteraar. Maar het is vooral de optelsom van vijf jonge muzikanten die ondanks, ieders individuele achtergrond en inbreng, muzikaal een heerlijke kneedbare substantie hebben gecreëerd.

NB. Plasma is inmiddels op CD verkrijgbaar en komt op 7 oktober 2022 ook uit op vinyl.

Ikarus – Chronosome

   1. Tritium
  2. Isblink
  3. Sessapinae
  4. Cocoro
  5. Altaelva