×

Recensie

Pop

02 april 2013

iET

The Kitchen Recordings Series 2

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

The Kitchen Recordings Series 2 iET Pop 4 iET – The Kitchen Recordings Series 2 Written in Music https://writteninmusic.com

De fraaie vormgeving nodigt uit een serieuze luisterbeurt. Thuisopnamen, uit de keuken, maar zo te zien geen lo-fi gepriegel. De bas, de trompet en de gitaar doen iets meer vermoeden. En inderdaad, The Kitchen Recordings Series 2 is een prachtige, verzorgde plaat met een akoestisch karakter. Pop en jazz, voorzien van de handtekening van singer-songwriter Lisa van Vliegen. En dat betekent een hoge mate van creativiteit en bij vlagen mystieke sfeerscheppingen. Alsof Fay Lovsky en This Mortal Coil de handen ineen hebben geslagen.

De zangmicrofoon op de voorkant van de cd had best wat prominenter in beeld gemogen want dit album draait vooral om de vocale pracht van iET en de acht vrouwen die zij inviteerde. Daar hun zang zo bepalend en oorstrelend is, noemen we hen maar even: Stevie Ann, Shirma Rouse, Elle, Janne Schra, Lilian Hak, Mary Davis Jr., Esperanzah (Pink Oculus) en Szjerdene. Voeg daar nog bij de draaitafels van dj Optimus en de prachtige analoge mix van Budy Mokoginta en je hebt hier een pareltje voor het leven.

Hoogtepunten te over, maar we pakken er voor het gemak even drie uit: Fading, met een rol voor Esperanzah, is een bijzondere symbiose van schilderachtige pop en gevoelvolle rap. Heel bijzonder. Follow Me (the Eleventh Hour) is betoverende, experimentele pop die nooit zal vervelen. Elders blinkt Janne Schra uit op het even subtiele als intrigerende Beginner.

iET en haar medemuzikanten verdienen lof voor dit album dat heel veel meer is dan een huis-tuin-en-keukenwerkstuk. The Kitchen Recordings Series 2 is een van de beste Nederlandse releases van 2013, dat kan nu al gesteld worden. 1. iET - Control It (Intro)
 2. Esperanzah (Pink Oculus) & iET - All Over Again
 3. Mary Davis Jr & iET - She
 4. Stevie Ann & iET - Forgive Me
 5. Esperanzah (Pink Oculus) & iET - Fading
 6. Shirma Rouse & iET - Time
 7. Mary Davis Jr & iET - Slow
 8. Shadow (Interlude)
 9. Janne Schra & iET - Beginner
 10. Elle & iET - Dreaming
 11. Stevie Ann & iET - A Place
 12. Lilian Hak & iET - Follow Me (The Eleventh Hour)
 13. Szjerdene & iET - Stay (Save Me)
 14. iET - Travelling (Made In Brooklyn)