×

Recensie

Electronic

05 juni 2019

Ideomotor

In and Out of Time

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Hold That Thought

In and Out of Time Ideomotor Electronic 3.5 Ideomotor – In and Out of Time Written in Music https://writteninmusic.com

In het Finse Helsinki vormen vijf jaar geleden twee jeugdvrienden, Erkka en Kimmo een ouderwets synthpop duo. Ideomotor stopt weinig eigenheid in hun muziek, maar wat geeft dat? Zolang het lekker klinkt en het speelplezier een voorname functie in het geheel heeft is daar weinig mis mee. In and Out of Time is een album welke zich schaamteloos plaatst tussen de meer populaire New Wave klassiekers. Kwalitatief wat minder, het gevoel is er wel degelijk.

Luchtige songs met een flink aangedikt accent, waardoor de Engelse taal een hoog aaibaarheidsgehalte bezit. Hold On veegt de vloer aan met alle negativiteit, hoopvol kijken ze naar de toekomst uit, al is het wel vanuit een gedateerd jaren tachtig perspectief. Een retro gevalletje Back To The Future, al zitten in die film genoeg elementen verwerkt, die men jaren later wel in het straatbeeld terug ziet. Dan zijn de dromers van Ideomotor een stuk minder vernieuwend. Maar ik hou hiervan. Een verademing tussen de zware moeilijk te verteren versteende opgebouwde muren. Dit is een smakelijk chocolade pindarotsje, welke je vroeger bij je oma op de druilerige zondagmiddag krijgt voorgeschoteld. Een heerlijk tussendoortje. Het statige Seven Days gaat nog iets verder terug in de tijd, en flirt openlijk met het jaren zeventig krautrock werk van Kraftwerk.

Interference heeft genoeg experimenteerdrift en wijkt hierdoor van de rest af. Alsof ze hier uitgebreid het cursusboek Synthesizer voor Beginners inspecteren. Met deze langdradige mellow track halen ze het tempo lekker omlaag en zou een ingekorte versie beter tot zijn recht komen. Pas als de zang zich aandient komt er enigszins beweging in. Met het pluche zachte Hummer blijven we in nietszeggende toegankelijkheid steken. De gitarist komt met moeite boven het liefdadigheidskoortje uit. Gelukkig vergezelt een overdonderende dreigende stoorzender stem hem hierin, waardoor er een heerlijke drive ontstaat. Dit geduldig afwachten is het waard. Met het hitgevoelige Do It Again hadden ze een paar decennia geleden standvastig een definitieve plek in de internationale Finse muziekgeschiedenis kunnen opeisen. In 2019 is het niet meer dan een lekker nummertje.

Dat ze zich zelfs twee keer aan een uitgerekt stuk wagen, is tactisch gezien een misstap. Bij Drift, Pt. 2 werpt gastvocalist Hanna-Maaria Tuomela een reddingsboei toe, maar verdrinkt uiteindelijk in het overschot van onuitgewerkte ideeën. Gelukkig corrigeren ze deze misstap met het aansluitende vintage grimmigheid van Away from the Streetlights waarin jaren negentig club beats je verwelkomen, maar bij binnenkomst de deur hard achter je dichtgooien. Uit die periode stamt ook de neerslachtige coldwave Helsinki100 invulling. Makebeliever heeft alleen in het begin wat onverwachte stotterende wendingen. Ondanks dat de zang ruim boven gemiddeld klinkt, ontbreekt hier de echte emotie. Deze zit wel in het vrolijke One Last Time. Helaas is het niet vloeiend genoeg, wat voor ingehouden geremdheid zorgt. In and Out of Time is net zo voorspelbaar als een gemiddelde weersverwachting, meer dan een leuk plaatje kan ik er niet van maken.  1. Hold On
  2. Seven Days
  3. Interference
  4. Hummer
  5. Do It Again
  6. Drift, Pt. 2
  7. Away from the Streetlights
  8. Helsinki100
  9. Makebeliever
  10. One Last Time