×

Recensie

Soul / Hiphop

02 februari 2020

Ida Nielsen

02022020

Geschreven door: Edgar Kruize

02022020 Ida Nielsen Soul / Hiphop 3.5 Ida Nielsen – 02022020 Written in Music https://writteninmusic.com

Vandaag is palindroomdag. Dat betekent dat je de datum van voor naar achter en weer terug identiek kan lezen. Reden voor Ida Nielsen om met een verrassingsalbum te komen dat de palindroom (02-02-2020) als titel heeft. Waar de bassiste normaliter albums vol stevige funk aflevert, kiest ze nu voor een eenmalige andere richting.

Het is bewonderenswaardig hoe Nielsen haar eigen pad blijft volgen en daar vrij compromisloos in opgaat. Waar concertzalen haar nog altijd graag boeken als ‘de bassiste van Prince’ omdat daarmee wel kaarten worden verkocht, bewijst de voormalige 3rdEyeGirl dat ze dat stempel eigenlijk niet nodig heeft. Ze verloochent de samenwerking niet, maar in tegenstelling tot veel anderen legt ze het er ook niet te dik bovenop en kiest ze een eigen muzikale stijl. Als gezegd, die lag vooralsnog in uptempo funk met haar kenmerkende basgeluid in een hoofdrol. Op deze palindroomdag trapt ze op de rem. Misschien wel omdat het een zondag is, is het een album vol prima lome tracks. Een beetje jazzy, beetje soul, vleugje hiphop en vooral veel chill.

02022020 bevat een collectie relaxte grooves die voor rust en kalmte zorgen. Waar op haar vorige album een nummer als Lukewarm de uitzondering op de regel was, is dat het nummer waar 02022020 geluidstechnisch op voortborduurt. Opener Librarian Way – A Spin Off wijst de weg. Het geluid is daadwerkelijk een ‘spin off’, later dit jaar verschijnt er naar verluidt weer een funkalbum waarop haar ‘slap bass’ weer te horen is. Wie onder de luchtige melodie van de opener door luistert, hoort dat er nog zeker wel avontuurlijk wordt gebast. Maar Nielsen gebruikt haar instrument hier vooral als sfeermaker, waar ze het normaliter als accelerator gebruikt.

Op Booyah – The Spin Off merk je dat op het eind heel goed. De bassolo daar is sfeervol, melancholisch en bijna terloops. In dat nummer rapt Nielson her en der enigszins. Op het nummer dat volgt, Got Ur Message, krijgt ze daarvoor hulp van Oostenrijkse rapper Aljosha. Maar ook hier weer is het de sfeer die de boventoon voert en die is aangenaam en loom. Zo kabbelt het 26 minuten klokkende en dus vrij compacte 02022020 lekker door, met Accidental Balls als een iets meer uptempo momentje om de luisteraar bij de les te houden. En net op het moment dat je denkt ‘het is mooi maar het begint her en der een beetje op elkaar te lijken’ komt de verfrissende uitsmijter Vibes voorbij. Nog steeds wel met het gevoel van een lekkere relaxte zondag, maar nu in een aanstekelijk funky discojasje gegoten. Tijd om van de bank te komen, lijkt de boodschap. Laten we dat maar doen dan.  1. Librarian Way - A Spin Off
  2. Booyah - The Spin Off
  3. Got Ur Message (feat. Aljosha)
  4. Feels So (feat. Phong Le)
  5. Vibe It Out
  6. Accidental Balls (feat. Pat Dorcean)
  7. Make Me Wanna Stay - Another Spin
  8. Vibes (feat. Mika Vandborg, Kuku Agami)