×

Recensie

Jazz

23 september 2019

Ibrahim Maalouf

S3NS

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: V2

S3NS Ibrahim Maalouf Jazz 4 Ibrahim Maalouf – S3NS Written in Music https://writteninmusic.com

Maalouf was de voorbije jaren druk bezig met het componeren en opnemen van soundtracks voor tal van films. Met de inkomsten van de filmmaatschappijen financierde hij diverse droomprojecten zoals een eigen symfonie en een ode aan de Egyptische zangeres Oum Kalthoum en een min of meer regulier album getiteld Red & Black Light. Eind september verschijnt zijn elfde soloplaat waarop Maalouf opnieuw het experiment niet schuwt. Hij liet zich inspireren door Latijnse muziek en werkte samen met tal van muzikanten uit (vooral de Cubaanse) scene.

Het openingsnummer Una Rosa Blanca gaat over hoop, gesymboliseerd door een witte roos. Het start ingetogen met een melodielijn die we al vaker hebben gehoord bij Maalouf en verandert door de blazerssectie en latijnse percussie in een Caribisch liedje met een melancholische ondertoon. Een gedeelte van de speech die Barack Obama in Havana hield is in het nummer verwerkt. De blijmoedige stemming houdt aan op Happy Face. Het simpele liedje roept associaties op met mariachi orkestjes en het geluid van een lachende baby (vermoedelijk zijn dochter) versterken het onbezorgde karakter. Het titelnummer S3SN sluit nog het meest aan bij Maalouf’s oudere werk en heeft dat bijzondere, ingetogen karakter dat albums als Wind zo goed maakte. Hoewel hij in het begeleidend schrijven melding maakt van een Latijnse ritme is daarvan in het nummer geen spoor te bekennen. Harlem is een puur fusion nummer dat herinnert aan Weather Report en jaren zeventig TV soundtracks van Tom Scott en David Sanborn. Het nummer is nogal voorspelbaar en vliegt ook om die reden in een mum van tijd voorbij. Op Na Na Na horen we invloeden uit de hiphop muziek waarop Maalouf op een speelse manier accenten legt. Het liedje is naar verluidt geïnspireerd op de waan van de dag waarin mensen voortdurend bezig zijn met social media en dataconsumptie.

N.E.G.U. is een nummer dat Maalouf schreef op het strand in Los Angeles. Het wordt gekenmerkt door lekker tegendraadse pianomelodie van Alfredo Rodriguez en herinnert bij vlagen aan de muziek die Donald Byrd begin jaren zeventig maakte (bijv. Street Lady). De pure Cubaanse muziek horen we op Gebrayel waarbij we de danspaartjes al over de vloer zien schuiven in ons geestesoog. Als je het nummer op de radio zou horen zou je geen seconde denken dat het een nummer van Maalouf is. Dit nummer onderstreept nog eens dat Maaloud niet bang is om zijn roots los te laten en volledig voor wat anders te gaan. Hij schiet daarin niet door zoals bijvoorbeeld Christian Scott. Het melancholische All I Can’t Say zou Maalouf voor een soundtrack kunnen hebben geschreven. Draai eens een nummer van de OST Radiance of Yves Saint Laurent en je weet wat we bedoelen. De melodielijn is Maalouf ten voeten uit. Het lange, afsluitende Radio Magallanes is gecomponeerd rondom de laatste speech van president Salvador Allende op 11 september 1973 kort voor zijn dood op de dag dat generaal Pinochet een staatsgreep in Chili pleegde. Maalouf voert tal van persoonlijke redenen aan voor dit nummer. Het is een fraai, tragisch nummer geworden, maar daarbij moeten we toch ook zeggen dat El discurso de presidente meer impact maakt dan de wat voorspelbare muziek. Radio Magallenes dat de speech uitzond stopte na die dag ook met uitzenden.

S3NS is een album waarop Maalouf zijn oosterse, mysterieuze invloeden probeert te vermengen met Latijnse invloeden, twee stijlen die door hun aard eigenlijk niet te combineren zijn. Het levert een afwisselend, doch wat onsamenhangend album op waarbij Maalouf op twee gedachten lijkt te hinken. Het album verdient daarom het predikaat interessant. Als we een suggestie mogen doen voor de volgende samenwerking, stellen we voor dat Maalouf contact zoekt met Shigeru Umebayashi, de componist van o.a. de muziek voor In The Mood For Love. Een samenwerking tussen hen zou naar onze bescheiden mening een meesterwerk kunnen opleveren. 1. Lily (Is 2)
 2. Will Soon Be A Woman
 3. Intro
 4. Maeva In The Wonderland
 5. Your Soul
 6. Everything Or Nothing
 7. Never Serious
 8. We'll Always Care About You
 9. Douce
 10. All The Beautiful Things
 11. Diagnostic
 12. Beirut