×

Recensie

World

08 maart 2020

Ibrahim Ferrer

Buenos Hermanos (dubbele vinyleditie)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: World Circuit

Buenos Hermanos (dubbele vinyleditie) Ibrahim Ferrer World 4 Ibrahim Ferrer – Buenos Hermanos (dubbele vinyleditie) Written in Music https://writteninmusic.com

Fijn dat World Circuit, een van de toonaangevende world labels met een specialiteit in Cubaanse uitgaven, hun gehele catalogus op vinyl uitbrengt. En steeds weer in voorbeeldige uitgaven met fijne extra’s. De heruitgave van Buenos Hermanos van Ibrahim Ferrer, voorman van de Buena Vista Social Club, uit 2003 is zelfs op een dubbelvinyl-editie uit met songs die niet eerder uitgebracht werden.

Buenos Hermanos was het tweede soloalbum dat World Circuit uitbracht na het grote succes van Ferrers solodebuut Buena Vista Social Club presents…. uit 1999. Wederom geproduceerd door legende Ry Cooder namen ze weer vele klassieke Cubaanse songs op. Behoorlijk wat meer dan op het reguliere album stonden zoals we nu weten. Vier niet eerder gehoorde songs uit dezelfde sessies zijn aan de jubileum editie toegevoegd.

Toen Buenos Hermanos in 2003 uitkwam werd dit met erg goede recensies en dito verkopen verwelkomd. En volledig terecht. Het is en blijft een tijdloos en muzikaal zeer rijk album waarin alle elementen die de Cubaanse muziek zo aanstekelijk en interessant maken in terugkomen.

En met een groep groep fantastische muzikanten. Natuurlijk met Cubaanse helden als contrabassist Orlando ‘Cachaito’ Lopez, gitarist Manuel Galban, congaspeler Miguel Diaz en pianist Chucho Valdes maar ook met Amerikaanse muzikanten als drummer Jim Keltner, Cooder zelf op gitaar en zijn zoon Joachim op percussie/drums.

Het album werd gedeeltelijk in Havana en Los Angeles opgenomen en het is knap hoe Cooder de Cubaanse sferen met Amerikaanse invloeden als gospel en blues, vooral als hij The Blind Boys of Alabama erin betrekt, weet te doortrekken. Luister ook eens hoe slim de accordeon een haast Texmex-achtige sfeer door Como El Arulla De Palma creëert.

Songs als het folky Boliviana (geschreven door Valdes), Mil Congojas, het fantastische No Tiene Telarana en fraaie ballades als Hay Que Entrarle a Palos a Ese zijn alleen al songs die dit album een waardevolle aanschaf maken. Maar hoe fijner ook gespeeld wordt, het is Ferrer die ook op dit album in die onvervalste Cubaanse croonerstijl het hart van de plaat is. Wat een geweldige stem heeft hij toch en wat trekt hij die songs, de uptempo net zo gemakkelijk als de ballads, toch helemaal naar zich toe.

De vier extra songs die deze jubileumeditie kent zijn alle vier al net zo sterk als de songs die het originele album al kenden. Me Voy Pa Sibanicu en het wel heel aanstekelijke Ojos Malvados zijn heerlijk levendige songs die naadloos op de andere tracks van het originele album aansluiten. Ven Conmigo Guajira is een levendige interpretatie van een klassieke Cubaanse countrysong in de romantische dance hall stijl en de allermooiste toevoeging tot deze speciale jubileumeditie. Ongelooflijk dat deze song zo niet op het originele album stond. Net als de door Ferrer fantastisch gezongen ballade Mujer die ook nog eens een excellerende Galban heeft.

Met als extra nog een mooi boekje met foto’s en alle teksten en informatie over de muzikanten, is deze dubbele Buenos Hermanos vinyl jubileumeditie wederom eigenlijk gewoon verplichte aanschaf.

Kant A:

 1. Boquiñeñe
 2. Música Cubana
 3. Boliviana
 4. Me Voy Pa’ Sibanicú*

Kant B:

 1. Buenos Hermanos
 2. Mil Congojas
 3. Ojo Malvados*
 4. Guaguancó Callejero
 5. Hay Que Entrarle a Palos a Ése

Kant A:

 1. Perfume De Gardenias
 2. Como El Arrullo De Palma
 3. Mujer *
 4. No Tiene Telaraña

Kant B:

 1. Ven Conmigo Guajira*
 2. Naufragio
 3. Fuiste Cruel
 4. Oye El Consejo