×

Recensie

Roots

20 januari 2016

Ian Fisher

Nero

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Snowstar Records

Nero Ian Fisher Roots 3.5 Ian Fisher – Nero Written in Music https://writteninmusic.com

Zo’n twee jaar geleden kregen we bij een van de vele speurtochten naar tweedehandsvinyl, een gratis CDtje toegestopt  Met een in kleurige digipack verpakte sampler vierde Snowstar Records zijn tienjarig bestaan. Het vanuit Utrecht opererende platenlabel introduceerde in het verleden plaatselijk  talent uit het indiepop, folk -en singersongerwriters circuit. De fraaie muziek van I Am Oak, Bart van der Lee en Kim Janssen raakten zo bij een ruimer publiek bekend.

Een andere ‘nieuwkomer’ is Ian Fisher. De jongeman is 27 en kwam na omzwervingen vanuit  de farm in Missouri in Berlijn terecht. Hij heeft ondertussen een meer dan behoorlijke  voorraad  songwerk  aangelegd om verder te rijpen of te gebruiken. Zo kwam onlangs zijn solodebuut tot stand met een selectie van ouder en recent werk. Vervreemding en onthechting vormen de rode draad in de tien nummers. Het zijn thema’s die Fisher niet vreemd zijn sinds hij zo’n zeven jaar geleden de grote oversteek waagde naar Europa vormen de rode draad op  Onderweg  verloor hij naar eigen zeggen zijn Amerikaanse identiteit.

Een zoektocht naar dat verdwenen thuisgevoel resulteert in een repertoire dat de afgelopen jaren tot stand kwam. De eerste opnamesessies vonden vanaf in 2014 plaats op verschillende locaties, naast drie verschillende studio’s, slaapkamers en een kelderruimte.

Franjeloos  verhalend songwerk dat hoofdzakelijk op akoestische gitaar drijft terwijl de nadrukkelijk aanwezige pedalsteelklanken afwisselend met donkere pianotonen van Ryan Thomas Carpenter een mistroostig sfeertje creëren dat nostalgische weemoed  genereert. De opener Nero ontstond ruim vijf jaar geleden tijdens een passage in Wenen  is zo’n tergend slepend epos , krachtige zang wordt ondersteund met harmoniezang  van Alexia Peniguel.  De cowboycountry van Too Bad verloopt in gestrekte draf en snerpende snaren trekken Constant Vacation op gang bij  All You Need is dat een fiddle. Dat instrument kleurt ook de bijtende folkrock van Almost Darlin samen met flitsende klaviertonen.

Een rustieke dobro schraagt You’re The One dat evenals Comin’ Down geheel akoestisch verloopt. In Just Like A Stranger overschouwt Ian Fisher op de afgelegde weg akoestische gitaar en een sombere piano zorgen voor de soundtrack bij het emotionele levensverhaal van de jonge Amerikaanse troubadour die zijn eenzame lot bezingt.” Alone and out of the place, just like the stranger looking for the manger and cursing the star that misled him here”.  1. Nero
  2. Too Bad
  3. Constant Vacation
  4. Again & Again
  5. Invisible Cities
  6. All Ya Need
  7. Almost Darlin'
  8. You're the One
  9. Comin' Down
  10. Just Like a Stranger