×

Recensie

Alternative

06 september 2019

I Am Oak

Osmosis

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Snowstar Records

Osmosis I Am Oak Alternative 4 I Am Oak – Osmosis Written in Music https://writteninmusic.com

Soms, als je een album luistert, heb je van die momenten dat je denkt: “Hoe mooi is dit?!” De verbazing maakt zich meester van je en je vraagt je af hoeveel meer mensen die je kent het bewuste album kennen. Of hoeveel er weten van het bestaan van de band of van de artiest. Zo’n band of artiest die prachtige albums maakt en tegelijk voor velen onder de radar blijft. Osmosis is zo’n plaat die raakt, I Am Oak, met als grondlegger en voorman Thijs Kuijken, is zo’n band.

Het zeer fraai gefotografeerde hoesontwerp, de foto’s bij de teksten, de titels van de nummers, in dat alles vind je natuur terug. Van openingsnummer The Shore, via Between Worlds, Hidden Cove, Tundra, Swells, (het Japanse natuurgebied) Kamikochi kom je bij Cold Heath en later Wild Ferns. Als je bij slotnummer Wondrous Way komt, heb je het gevoel dat je een heerlijke tijd in de natuur hebt gehad. Tenminste, als je de tijd hebt genomen je onder te dompelen in de sfeervolle muziek van I Am Oak. Hoe heerlijk is opener The Shore al? De piano klinkt uitnodigend, dan is er de rustige stem van Thijs, zich zelf begeleidend op de piano. Iets verder in het nummer een buitengewoon stemmige gitaar, subtiel vallen drums en bas in. Net als de foto’s op het tekstblad neemt de muziek je mee. Net als de foto’s vraagt de muziek je aandacht. Je droomt zo weg op de stem van Thijs.

Between Worlds klinkt meteen steviger; de gitaar snijdt door het intro. De stem van Thijs weer centraal in het nummer. De mijmering komt op: “Hoe heeft Thijs de nummers geschreven? Wat had hij al in zijn hoofd?” Tekst en muziek zijn beide van zijn hand én hij speelt, met uitzondering van drums en tweede gitaar, alles zelf. Daar komt bij dat in de meeste arrangementen plaats is voor smaakvolle achtergrondzang. Zou dat eindplaatje al in zijn hoofd hebben gezeten? Is het de muzikale weergave van wat Thijs in de foto’s heeft vastgelegd? Natuur is er ook in de teksten. In The Shore zingt Thijs “Nature is bigger than you are and you want to lose yourself in this wonder”; zulke observaties hoor -en lees- je meer terug. Een muzikaal plakboek van de ervaringen van Thijs? Hij weet zijn beleving in elk geval in zeer fraai vorm te geven op dit album.

Eigentijdse folk. Klein. Klein gehouden. Geen meezingpartijen voor festivalweides. Veel meer voor de intimiteit van een kleine zaal. Of gewoon bij je thuis genietend bij je hifi installatie, waar je de stem van Thijs hoort boven de zorgvuldig gearrangeerde nummers. Fijne subtiliteit waarin gitaar en deze keer ook piano een zeer aangename rol spelen. Mooi hoe de baspartijen precies op de juiste manier in de nummers passen en hoe het drumspel van Tammo Kersbergen daar perfect met een uitstekend gevoel voor dynamiek van de nummers op aansluit. Complimenten dus ook voor de productie van Tammo Floyd Atema. Als je door een natuurgebied wandelt, ga je geen bomen benoemen die er voor jou uitspringen. Dan gaat het om de ervaring van het hele natuurgebied. Het is ook goed je zo door dit album te laten gidsen. Ga op pad, laat je door de muzikale natuur gidsen aan de hand van I Am Oak. Erg mooi album!

Tracklisting Osmosis:

 1. The Shore
 2. Between Worlds
 3. Hidden Cove
 4. Tundra
 5. Swells
 6. Kamikochi
 7. Cold Heath
 8. Stranger
 9. Wild Ferns
 10. Will I Wake
 11. Wondrous Wake

 

  1. The Shore
 2. Between Worlds
 3. Hidden Cove
 4. Tundra
 5. Swells
 6. Kamikochi
 7. Cold Heath
 8. Stranger
 9. Wild Ferns
 10. Will I Wake
 11. Wondrous Way