×

Recensie

Electronic

12 november 2013

Hydrus

Nodes

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Narrominded

Nodes Hydrus Electronic 4 Hydrus – Nodes Written in Music https://writteninmusic.com

Nodes van het duo Hydrus is zonder meer een van de mooiste electronische platen van dit jaar. Met 25 minuten is deze release natuurlijk aan de korte kant. Echter, dat is altijd nog beter dan een album dat opgerekt wordt tot drie kwartier of een uur, omdat dat kennelijk zo hoort. Laat Nodes een les zijn: mini-albums en ep’s zijn legitieme formaten.

Hydrus bestaat uit Herman Wilken and Almer Lücke, die elkaar ontmoetten op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Twee geluidskunstenaars die enorm begaan zijn met de geluiden die ze creëeren en vooral de plaats die deze in hun muziek krijgen. Nodes is het fraaie resultaat van hun recentere inspanningen, een elegante, soms onderkoelde maar nergens kille plaat. De muziek brengt de eerste albums van Autechre in herinnering en doet ook denken aan het werk van die andere sleutelfiguren uit de ambient en techno van de jaren negentig: Plaid en Black Dog. Toch klinkt Hydrus net even anders en vooral coherenter. Zodoende kan het duo zonder meer wijzen op een eigen geluid.

De ingetogen maar gracieuze opener Vertex meandert langs de uiterste randen van de dansmuziek en legt de lat al direct lekker op niveau. Micronaut is wat schriller en abstracter maar sluit toch fijn aan op het eerdergenoemde Vertex.

Enkele malen komt Hydrus wat gejaagder over: de speelse dwarsheid van Black Soap en de drukkere beats van Raim geven Nodes de urgentie mee die de plaat tot een prima uitgebalanceerd geheel maakt. Zet hier dan nog de onderkoelde schoonheid van Bato en de old skool beats van Drose tegenover en je kunt spreken van een bijzonder fraai en geslaagd werkstuk dat het verdient ook buiten Nederland te worden opgepikt.  1. Vertex
  2. Micronaut
  3. Black Soap
  4. Bato
  5. Raim
  6. Drose