×

Recensie

02 mei 2019

Hydrogen Sea

Automata

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Unday

Automata Hydrogen Sea Alternative 3.5 Hydrogen Sea – Automata Written in Music https://writteninmusic.com

In 2016, ten tijde van het debuut In Dreams, bestond het Belgische Hydrogen Sea nog uit PJ Seaux en Birsen Uçar. Inmiddels is men van duo uitgegroeid tot een vijftal. De extra muzikale inbreng komt van Patricia Vanneste (ex-Balthazar), Joris Caluwaerts (STUFF.) en Steven Van Gelder (Tout Va Bien). Dat de nieuwe setup goed werkt, werd live al bewezen dit voorjaar. Ook de singles (maar liefst 5) die werden uitgebracht, gaven aan dat Hydrogen Sea weer aan het front van de relevante Belgische muziek staat.

Vergeleken met het eerdere werk leunt Hydrogen Sea tegenwoordig minder op keyboards en computers. Met de muzikale versterkingen is de band verschoven richting een organischer, helderder geluid. Directer, minder esotherisch maar nog steeds verfijnd.

Wat dat laatste betreft: doordat Hydrogen Sea nergens indringend of confronterend naar voren treedt – ook zangeres Birsen Uçar houdt het klein – moet de band het dus meer hebben van sfeer, melodie en prikkelende vondsten en details. Dat lukt goed op een aantal tracks, zoals op Flogsta, dat verfijnde indiepop met strijkers laat horen, lekker aangeduwd door bas en geïnjecteerd met smakelijke elektronica. Bloop is aanmerkelijker experimenteler dan het merendeel van de songs en schaart zich met gemak onder de hoogtepunten; jazzier, vrijer, avant-gardistischer. Het mystieke Vertrebrate is vrij minimaal maar toch rijk en voedend, met enkele vage echo’s van Talk Talk in zich. Het zacht wiegende When You Don’t is een mooi samengaan van klassieke tonen en stevige synthklanken.

Elders op Automata weet Hydrogen Sea ook nog zeker te beroeren door de ontwapenende stem en aangrijpende teksten van Uçar te koppelen aan trompet en piano (You Are Here) en aangename, sfeervolle synthpop op tempo te brengen, passend Run getiteld. De cadans en nachtelijke sferen van The Center Will Hold, met hier en daar een minuscule backspin/scratch, doen even aan Portishead denken, al is Hydrogen Sea wat minder zwaar op de hand.

Al met al laat de band een behoorlijke koerswijziging horen. Het levert absoluut een mooi album op. Hoewel Hydrogen Sea hier nog niet piekt – de band heeft een nog beter album in zich ben je geneigd te denken – weet het vijftal zich met Automata stevig neer te zetten als een van de relevantere Belgische bands van dit moment. 1. You Are Here
 2. Flogsta
 3. Sinister
 4. Cold Water
 5. Run
 6. The Bloop
 7. Vertebrate
 8. Blackest Skies
 9. The Center Will Hold
 10. Decoherence
 11. When You Don't