×

Recensie

Rock

25 maart 2020

Hubris

Metempsychosis

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Art As Catharsis Records

Metempsychosis Hubris Rock 4 Hubris – Metempsychosis Written in Music https://writteninmusic.com

De wereld is in een versneld afspelende film aan het veranderen, en de Goden kijken van boven verontrustend toe. Metempsychosis is het overgangsmodel van de natuur welke in vernieuwde vorm op zoek gaat naar een veilige zone om te overleven. De bovenste aangetaste laag verbergt een veranderingsproces dat het van de oude schors moet overnemen, gesymboliseerd in oude mythische grootheden. Het geloof in Griekse oerkrachten staat op de voorgrond bij Metempsychosis, de derde plaat van de Zwitserse postrockers Hubris uit Fribourg. Een prachtig concept, zeker in deze onzekere tijden.

Hepius is een goed gekozen openingstrack. Met het dromerige mild spirituele verloop heeft het een verzachtende helende werking. Frisse tintelende gitaarakkoorden introduceren de God van de geneeskunde, maar zijn ook te herleiden naar de prachtige poedersuikerachtige bergtoppen die het Zwitserse landschap illustreren. Bewustwording van de sterfelijkheid, en tevens het vastklampen aan dit langzame herstel. Er is daarom goed gekeken naar de lengte van het nummer. De overgang naar de stevige passage verwoorden het ingaande genezingsproces, waarbij harde klappen vallen.

Het popgerichte toegankelijke geluid van Dionysus is niet voor niks een stuk commerciëler. De link met plezier, maar ook het nieuwe leven staat centraal. Het dankbare oogstfeest en het onbevreesd gebruik maken van de geschonken natuurlijke genotsmiddelen. Saamhorigheid, liefde en vrede. De rust naar het einde toe is de beloning van een onzeker verleden, welke positief afgerond wordt.

Adonis, de God van de liefde, staat wankelend op zijn onzekere positie. In deze haastige maatschappij is er steeds minder tijd voor elkaar. De sound is grimmig, terwijl deze juist liefdevol en romantisch hoort te zijn. De treurnis neemt het vertrouwen in elkaar over. De toon is vragend, zoekende zelfs. Een waterval aan luidruchtige tranen overspoelt het geheel, tot een modderige draaikolk aan explosief gitaargeweld. De stilte die volgt is te herleiden tot de amputatie van deze bijzondere energiebron.

Het escapisme in Icarus komt hard binnen. Wegvluchten van problemen en tot de conclusie komen dat je gedwongen wordt om terug te keren, of het leven hiervoor op te offeren. De reis naar de onsterfelijkheid en tot het besef komen dat je juist aan het afbrokkelen bent. Geen eeuwig leven, maar juist de verraderlijke omarming van de dood. Zweverige klanken en een vervagende stem op de achtergrond van een hogere universele God die uitnodigt om te volgen.

Dedalus is volgens de verhalen de vader van Icarus en sluit alleen daarom al prachtig hier op aan. Een aardedonker nummer waarin verdriet, maar ook boosheid centraal lijkt te staan. Beide factoren die prominent in een rouwproces naar voren komen. Een architect die zijn belangrijkste bouwwerk vernietigd ziet worden. Zijn alles omvattende kennis en wijsheid laat de kwetsbaarheid zien. In deze tijd te herleiden tot de technologie die klaargestoomd wordt om de mensheid te verdringen en de belangrijkste voortrekkersrol in de wereld op te eisen. Hoorbaar is dat traditionele instrumenten verdrongen worden door verwoestende elektrische uithalen.

Zo goed als Hepius weet te openen, is er ook terecht gekozen voor de sterke afsluiter Heracles. Een epische heldentocht langs de andere tracks en Goden, die overkoepeld te werk gaat. Een dankwoord in vitaliteit en geluid.

Hoe geweldig is het om woorden achterwege te laten en toch met volle overgave de boodschap uit te kunnen dragen. Teksten laten je instinctmatig beïnvloeden, en hebben een illusierijke werking in het onderbewuste. Door hier niet mee te spelen is er genoeg ruimte om een eigen invulling aan een plaat te geven. Met de eenheid van twee gitaristen, een bassist en een drummer is Hubris met Metempsychosis hier ruimschoots in geslaagd.  1. Hepius
  2. Dionysus
  3. Adonis
  4. Icarus
  5. Dedalus
  6. Heracles