HotWax
Hot Shock

Dat de Britse muziekpers snel verveeld raakt om vervolgens achter een nieuwe hype aan te hobbelen, gaat vaak op. Zo missen ze tijdens de hoogtijdagen van de Britpop de opleving van de Amerikaanse gitaarrock/grunge en proberen ze dit jaren later te compenseren met aandacht voor bands als Hotwax? Hoezeer je dat anno 2025 nog moet willen nu grunge ver over het hoogtepunt is en een aantal boegbeelden er niet meer zijn.
Toch is Hotwax net wat meer dan een Hole-kopie. Je moet door het concept van alternatieve Barbiepoppetjes heen kijken. Ook bemoeien zich teveel producers met het geluid op Hot Shock. Het is nooit goed als Catherine Marks, Steph Marziano en Stella Mozgawa zich daarin mengen en laatstgenoemde zich zelfs Lights On toe-eigent. Tallulah Sim-Savage smeekt om haar eigen geluid in She’s Got A Problem. De woorden ‘I wanna have it my way but she’s got other ideas’ zeggen meer dan genoeg. Waarom de songwriter niet in haar waarde laten en volgens haar aanpak te werk gaan? Waarom je volledig in het catchy Dress Our Love laten aankleden en je eigenheid in de uitverkoop gooien?
De door drummer Alfie Sayers aftellende She’s Got a Problem powerrock is dus een geschikte aftrap om zich van het ideaalplaatje te distantiëren. Het ondergeschikte Wanna Be A Doll is niet voor niets te doordacht, te gemodelleerd. Dit is slechts voorwerk dat je vervolgens bij de vervreemdende Strange to Be Here duisternis laat landen, en je merkt dat de grond langzaam onder je verdwijnt. Dit muzikale slowpunkende hoogtepunt verwoordt de angst dat iemand in je leven binnendringt en vervolgens de regie overneemt. Een typische afreagerende #MeToo track, zonder beschuldigende vinger, maar wel met dat beklemmende paniekgevoel.
En dan besef je dat Rape Me van Nirvana in principe ook een #MeToo song is, alleen wordt Kurt Cobain door de grote platenbazen verkracht en vernederd. Die pijnlijke link met grunge zit veel dieper dan wat in eerste instantie zichtbaar is. Zo ver zit het niet van het prostituerende In Her Bedroom verwijderd. Het psychedelische spacende Hard Goodbye ontvlucht die gebondenheid en is een gemeende drang naar emancipatie. Dan is de opgefokte agressie van One More Reason gemakkelijker te verklaren. Het zijn de bezwerende baspartijen van Lola Sam die je niet meer loslaten en je gehypnotiseerd de song laten beleven.
Hot Shock voedt zich met frustrerende onmacht. De grootste shock voor het Hotwax trio is het besef hoe gemakkelijk ze te beinvloeden zijn en hoe eenvoudig ze onmerkbaar die persoonlijkheid opofferen. Hot Shock is een brutale plaat, die de rock & roll droom ontkracht. Zo zit die verraderlijke harde maatschappij dus daadwerkelijk in elkaar.