×

Recensie

Roots

24 maart 2011

Hot Tuna

Steady As She Goes

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Red house

Steady As She Goes Hot Tuna Roots 4 Hot Tuna – Steady As She Goes Written in Music https://writteninmusic.com

Het nieuws dat Hot Tuna na ruim twintig jaar weer eens een studioalbum zou uitbrengen, maakte enthousiast. Toch had die emotie twee bijna tegenstrijdige componenten: aan de ene kant was er de positieve nieuwsgier. De band had in de beginjaren tenslotte een aantal prachtige psychedelische bluesrock albums gemaakt, waardoor de vraag “zouden ze het nog altijd kunnen?”opkwam. Aan de andere kant was daar toch ook wel een angst: er lopen natuurlijk genoeg oude rotten rond, die het nog altijd dénken te kunnen, maar die je vervolgens bij het beluisteren het allerliefste een spoedig pensioen toewenst.

Een zucht van opluchting! Ja, gelukkig valt Steady As She Goes in de eerste categorie! Sterker nog, op een aantal momenten overstijgt het de verwachting, heeft de band nog altijd de kwaliteit die het in de topjaren had. En dan hebben we het over zo’n veertig jaar geleden!

Niet alleen frontleden en oprichters Jack Casady en Jorma Kaukonen zijn verantwoordelijk voor het mooie geluid. Dat is ook producer Larry Campbell, die daarnaast een half dozijn aan instrumenten bespeelt én ook nog eens een deel van de tekst en muziek op dit album op zijn naam heeft staan. Deze gerenommeerde multi-instrumentalist werkte in het verleden al met artiesten als Bob Dylan, Levon Helm, Sheryl Crow, B. B. King, Willie Nelson, Little Feat en Buddy & Julie Miller.

Toch even een klein punt van kritiek: een boekje met teksten was prettig geweest. Niet alleen omdat je zoiets anno 2011 ‘gewoon’ mag verwachten, vooral omdat het ‘gewoon’ lekkere meezingers zijn!

Het album opent met Angel Of Darkness, een ijzersterke rocktrack om een album mee te beginnen. Op geen enkele manier krijg je het gevoel hier te maken te hebben met bejaarde muzikanten. Naast een heerlijke solo valt de erg mooie samenzang met Teresa Williams op (die veel vaker te horen is), waarmee goed hoorbaar is dat het gaat om een afsplitsing van Jefferson Airplane. Maar gedateerd? Nee, dat is het absoluut niet.

Vergeleken met het oude werk heeft Steady As She Goes minder klassieke bluesinvloeden en is de muziek ook minder psychedelisch. Toch zijn die geluiden zeker niet helemaal verdwenen. Nummers als Children Of Zion en Mama Let Me Lay It On You roepen echt nog wel herinneringen op aan nummers uit lang vervlogen tijden als Hesitation Blues en True Religion. Dat komt ook door de nog altijd kenmerkende (herkenbare) stem van Jorma Kaukonen en het nog altijd erg goede gitaarspel.

Hot Tuna zal met dit album oude fans houden en absoluut ook nieuwe fans maken. De band is zeker niet slechter geworden, maar het heeft wel wat accenten verlegd. Naar 2011, en dat valt érg te waarderen. In dit geval met 4 welverdiende sterren!

Hier nog even een YouTube filmpje van ‘een oudje’, Keep On Truckin’: 1. Angel Of Darkness
 2. Children Of Zion
 3. Second Chances
 4. Goodbye To The Blues
 5. A Little Faster
 6. Mourning Interrupted
 7. Easy Now Revisited
 8. Smokerise Journey
 9. Things That Might Have Been
 10. Mama Let Me Lay It On You
 11. If This Is Love
 12. Vicksburg Stomp