×

Recensie

Electronic

12 mei 2015

Hot Chip

Why Make Sense?

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Domino

Why Make Sense? Hot Chip Electronic 3.5 Hot Chip – Why Make Sense? Written in Music https://writteninmusic.com

Normaalgesproken brengt Hot Chip om de twee jaar een nieuwe plaat uit. Dat doet de band sinds 2004. Ditmaal hebben de heren er drie jaar over gedaan. Kun je dat horen? Nee. Het is gewoon de oude, vertrouwde kwaliteit die we van de Britten gewend zijn.

Niet meer dan dat? Nee, eigenlijk niet. Hot Chip doet al jarenlang waar het sterk is; elektronica en analoge instrumenten samensmelten tot songs die over het algemeen bijzonder dansbaar zijn. Zo nu en dan wat rust in de tent. Alles is bij het oude gebleven en laten we de band daar dankbaar voor zijn. Pulserende beats, knisperende bliepjes, prominente drums en het alom aanwezige stemgeluid van Alexis Taylor uiteraard. Wat lijzig en ook daardoor uit duizenden herkenbaar.

Why Make Sense?, het zesde studioalbum van Hot Chip, is geen plaat die uitpuilt van de hits. Een échte knaller zoals Ready For The Floor of I Feel Better is er niet op te vinden. Gelukkig valt er wel weer genoeg te dansen.

Dat begint al met de openingstrack Huarache Lights, die leunt op een pompende housebeat en waarin een sample is verstopt van Let No Man Put Asunder, dat in 1983 op plaat werd gezet door First Choice. Zo zet Hot Chip meer hulptroepen in. Tijdens Love Is The Future rapt Kelvin Mercer (Posdnuos) gezellig een moppie mee, terwijl hij ook meewerkte aan de totstandkoming van de track. Mercer kennen we als een van de drie leden van De La Soul. Minder prominent aanwezig in de track is Scritti Politti’s Green Gartside.

Toch weer vrolijkheid alom, wat de pot schaft. Op Need You Now na dan. I Need You Now van Sinnamon (ook uit 1983) wordt gesampled in de track. Tekstueel wordt uit een vaatje getapt waaruit Hot Chip nog niet eerder tapte. Heel vaak staan liefde en relaties centraal in de teksten van de band. Nu niet. Need You Now gaat over de rauwe realiteit van terrorisme, die helaas nog altijd de kop opsteekt op onze aardkloot. Een constatering van het feit dat het er nou eenmaal is en dat we er als buitenstaander vrijwel niets aan kunnen doen. Maar somber? Nee, want ook nu kunnen de voeten weer heerlijk van de vloer.

Hot Chip neemt alleen gas terug met de afsluitende tracks So Much Further To Go en de titeltrack Why Make Sense, hoewel ook dan stilstaan eigenlijk nauwelijks een serieuze optie is.  1. Huarache Lights
  2. Love Is The Future
  3. Cry For You
  4. Started Right
  5. White Wine And Fried Chicken
  6. Dark Night
  7. Easy To Get
  8. Need You Now
  9. So Much Further To Go
  10. Why Make Sense?