×

Recensie

Pop

18 juni 2019

Hot Chip

A Bath Full of Ecstasy

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Domino

A Bath Full of Ecstasy Hot Chip Pop 3.5 Hot Chip – A Bath Full of Ecstasy Written in Music https://writteninmusic.com

De Londense elektrorockers van Hot Chip zijn helemaal klaar om de discovloer te heroveren. Met hun zevende album A Bath Full of Ecstasy is de doelstelling simpel en eenvoudig. Dansen totdat je er bij neervalt. De band heeft ruim de tijd voor het opnameproces genomen, tussen Why Make Sense? en de nieuweling zit een pauze van vier jaar. Zeker geen haastklus dus. Verwacht geen ander geluid, maar een aangename aanvulling op hun catalogus. Is het een voorbede voor een nieuwe Summer Of Love? Als het aan de gabbers van Hot Chip ligt zijn we daar wel aan toe.

Het zomerse Melody of Love bezit een heerlijke house beat, en ook de energieke zang heeft dat aangename vertrouwde. De hoop op het voorrecht dat we getrakteerd worden op drie kwartier aan heerlijke bliepjes en beats, die het in de clubs net zo goed gaan doen als in de oververhitte festivaltenten is groot. De opzwepende ceremoniemeester opent in ieder geval de weg daar naar toe. Zweten, en in beweging blijven tot de benen het begeven. Het statische robotachtige Spell is met de tempo vertragingen een herbeleving van de synthesizer hits uit de kleurrijke jaren tachtig. Gaaf hoe ze halverwege er meer dance invloeden van een decennia later doorheen weten te mixen.

De autotune van Bath Full of Ecstasy is even flink schrikken. Ik verwacht dat deze hedendaagse invloed mij bespaard zou blijven. Kies voor die dominerende eigenheid en laat je niet meesleuren door een hype waar we op dit moment mee dood gegooid worden. Inhoudelijk is het een flinke stap terug. Gelukkig maakt Echo veel goed, al mist het nog de aansluiting met de betere openingstracks. Ze make dit wel met de eerste single Hungry Child waar. Mooie sfeervolle opbouw met retro funky Madchester beats, om vervolgens op het aanstekelijke ritme los te gaan. Toch maken ze steeds meer een knieval voor de commercie, het is net te braafjes allemaal. Met het Positive intro herpakken ze zich sterk, maar nog steeds geen vuurwerk, slechts haperende rotjes die in de rebound geen vlam pakken. Is het eindigende rustmomentje dan toch wel een goed teken?

Met Why Does My Mind bewijst Hot Chip dat ze in staat zijn om mooie gevoelige popsongs te schrijven, waarbij ze de dansbaarheid in het belang van de track wegcijferen. Deze emotionele lading eist echter veel van de zang op, die daar net niet helemaal op aansluit. Dat randgevalletje onzuiverheid is ze vergeven. Sfeervolle ambient opent toepasselijk Clear Blue Skies, waarbij die zeurderige vocalen en de langgerekte saaiheid de grote minpunten zijn. Het groeiproces zit hem dan toch in de aflevering van de compacte nummers, waar ze zich bij No God ook aan wagen. Hot Chips is weer terug bij de mellow rave waarmee ze A Bath of Ecstasy treffend opstarten. De conclusie is dat de band vooral in conflict is met de te kiezen vervolg richting. A Bath Full of Ecstasy heeft een te hoog safety first gehalte met weinig echte uitblinkers.  1. Melody Of Love
  2. Spell
  3. Bath Full Of Ecstasy
  4. Echo
  5. Hungry Child
  6. Positive
  7. Why Does My Mind
  8. Clear Blue Skies
  9. No God