×

Recensie

Alternative

16 april 2014

Horse Thief

Fear In Bliss

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Fear In Bliss Horse THief Alternative 4 Horse Thief – Fear In Bliss Written in Music https://writteninmusic.com

Als er één nieuwe band is die het dit jaar verdient door een groot publiek gehoord te worden is het wel Horse Thief. Met hun debuutalbum Fear In Bliss maken ze alle verwachtingen waar.

Op basis van de geweldige Grow Deep, Grow Wild EP van vorig jaar hadden we al kunnen vermoeden dat het tegenwoordig in (Flaming Lips town) Oklahoma City bivakkerende Horse Thief dit jaar optimaal zou gaan verrassen met hun echte debuutalbum. Maar dat Fear Of Bliss zo goed zou worden hadden we alleen maar kunnen dromen.

De band heeft na de eerder genoemde EP haar sound, geworteld in de folk en psychedelische folk met links naar de Britse jaren 80 indie, nog meer weten te definiëren en tot geweldige songs weten te kneden. Gelijk met albumopener I Don’t Mind wordt dat wel duidelijk. Wat een geweldige gitaarmelodie wordt daar gelijk maar even op de wereld losgelaten. De superpakkende opener wordt door het meer dan geweldige Human Geographer opgevolgd. Wat een rijke song is ook dat gelijk weer. Devil, de eerste single van het album, sluit daarop weer perfect aan.

De fraai opgebouwde spanningsboog wordt daarna niet meer losgelaten. Songs als het akoestische Already Dead, het meer dan geweldige Little Dust, het al even mooie Dead Drum (dat gitaarwerk!!), het wat steviger Let Go en de prachtige, puur door keys begeleide, albumafsluiter Warm Regards laten een verfrissende nieuwe band horen. Grote trekker bij Horse Thief zijn de schitterende gitaarmelodieën. De band heeft in Cameron Neal ook nog eens een zanger met een echt eigen geluid.

Fear In Bliss is zo’n album waarbij elke song optimaal klopt en de balans en variatie in de nummers een mooie coherentie laat horen. Zanger/gitarist Cameron Neal schreef het leeuwendeel van alle songs maar heeft in Alberto Roubert (drums), Cody Fowler (bas), Zach Zeller (keyboards) en Alex Coleman (lead guitar) de ideale partners om zijn songs te laten uitvoeren. Horse Thief heeft met Fear In Bliss een geweldig debuutalbum gemaakt. 1. Intro
 2. I Don't Mind
 3. Human Geographer
 4. Devil
 5. Holding On
 6. Already Dead
 7. Little Dust
 8. Dead Drum
 9. Let Go
 10. Come On
 11. Warm Regards