×

Recensie

Alternative

10 april 2021

Homemade Empire

Fog Rolls In

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Subroutine

Fog Rolls In Homemade Empire Alternative 3.5 Homemade Empire – Fog Rolls In Written in Music https://writteninmusic.com

De Utrechtse multi-instrumentalist Bart de Kroon is zo’n stiekeme naam die het verdient om meer erkend en herkend te worden. Naast een belangrijke bijdrage te hebben geleverd in onder andere cultrockband We vs. Death speelde en tourde hij namelijk ook al samen met het Canadese folkgezelschap Great Lake Swimmers.  Zijn soloproject heet Homemade Empire en laat invloeden van folk, rock, drones en noise op eigenzinnige wijze samenkomen.

De Kroon blijkt – muzikaal ondersteund door drummer Bram Nigten – een vooruitziende blik te hebben op Fog Rolls In. De nummers stammen naar eigen zeggen van nog voor de COVID-19 periode af. Toch komt opener Stay Awake, Stay Alive binnen met de kreet. “I get caught up in the news. What is the use of counting dead bodies, I don’t know why we bother?”. Nu meer dan ooit is het antwoord op die vraag onduidelijk.

Belangrijk en totaal onbelangrijk tegelijk. Het zijn die gedachtes en meer die De Kroon wakker houden. Een hoofd vol en de slaap niet kunnen vatten, denkend aan de naderende apocalyps. Met de troost dat hij in ieder geval creatief bezig blijft en zijn kostbare tijd niet vergooit: ”You’re checking your phone for updates and I am still debating if this song needs another guitar riff on our last day on earth”.

In al dat nadenken ligt ook de valkuil. Wat gebeurt er namelijk op het moment dat een golf aan onbesuisd hard geluid de gedachtegang overneemt? Bijvoorbeeld in de vorm van keyboard-drones en gitaarnoise? De garageboogie van Transcendental Pursuits slaagt er bijna in, door ritmische pianoklanken en rafelige lo-fi gitaar. Toch winnen zijn gedachtes het. Pas in ‘Three Swords’ en ‘A New Safe Space’ nemen dikke drones en krakerige noise het bij vlagen finaal over.

Het resultaat: eindelijk rust, de golf van herrie geeft geen kans meer tot piekeren! Is dat de oplossing? Jep, maar dan gaat de geluidsstorm liggen en zijn er die donkere gedachtes weer. Als een boomerang waar je maar niet vanaf komt. Bijzonder is het om te concluderen dat juist de teksten de sfeer op dit album zo donker maken en heftig muzikaal geweld voor verlichting en bevrijding zorgt. Een interessante tweestrijd die van Fog Rolls In een intense trip maken.

De oorspronkelijke versie van deze recensie verscheen op 3voor12 Utrecht

 

   1. Stay Awake, Stay Alive
  2. Concrete Allure
  3. Transcendental Pursuits 02:16
  4. We Breathe Through It
  5. Another Guitar Riff
  6. Three Swords
  7. A New Safe Space