×

Recensie

Rock

08 november 2020

Holy Motors

Horse

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Wharf Cat

Horse Holy Motors Rock 4 Holy Motors – Horse Written in Music https://writteninmusic.com

Bij het bekijken van de albumhoes van de nieuwe release Horse door Holy Motors denk je ongetwijfeld aan een Amerikaanse band. De kans is groot dat je zelfs al 100% denkt te kunnen raden om wat voor genre het gaat: country, roots of Americana, toch? Laten we dan maar met de eerste verrassing beginnen door te zeggen dat deze band uit Estland komt. Dan het genre roots/Americana – zelfs dat is maar deels waar. Als het al waar is, echter zijn genreaanduidingen soms zo persoonlijk en smaakgevoelig tegenwoordig. Kortom, Holy Motors uit Estland zet iedereen op het verkeerde been of zadel met dit tweede album…

Opener Country Church klinkt nog vrolijk en zomers. Denk aan een scheut jangle pop en psychedelica. Een beetje misleidend voor de rest van het album is dat wel, al is de band zeker niet voor één gat te vangen. Endless Night vertraagt en dit is ook het luie tempo waar de band zich prettig bij voelt. Kaal, minimaal en desolaat is de sfeer. Een nachtplaat, of voor de luie ochtend met een bak koffie. Flink echoënde gitaren doen tegelijk denken aan dreampop, woestijn- en surfrock. Het is daar dat je vooral nog een snufje altcountry terug hoort.

De ritmesectie is het meest kaal en minimaal, vooral bepalend voor het oer trage tempo. Daaroverheen klinken de warme, maar eveneens slome en haast ongeïnteresseerd klinkende vocalen van zangeres Eliann Tulve. Dit wordt een lekker onderuit-zak-album, zo maakt die tweede track al gelijk duidelijk. Holy Motors verandert namelijk niet heel vaak van koers, gedurende de 8 liedjes op de tracklist. Als er dan toch een versnelling komt, zoals op het eind, komt de surfrock invloed wat meer naar voren.

Deze is zeker goed te horen op instrumentale afsluiter LifeValley. Toch is het voornamelijk traag en sfeervol wat de klok slaat. Zelfs omschrijven ze hun muziek ook wel als filmisch. Daar valt wat voor te zeggen, maar dan zijn het wel de sfeerschetsen van Wim Wenders of Jim Jarmusch: nachtelijk, rauw, minimaal en langzaam.

Met deze mengeling van altcountry, surf, dreampop, janglepop en psychedelica doet Holy Motors niets nieuws. Toch klinkt het album bewust erg eenvormig en weet het precies de juiste sfeer neer te zetten. Nogmaals: ontspannen, loom, desolaat, kaal, traag en minimaal zijn de woorden die onde randere bij deze Estlandse rockband passen. Voer voor liefhebbers van Tarnation en Cowboy Junkies, maar bijvoorbeeld ook Gun Outfit of Silver Jews. Als dat tempo je ligt kun je hier geen buil aan vallen.  1. Country Church
  2. Endless Night
  3. Midnight Cowboy
  4. Road Stars
  5. Matador
  6. Come On, Slowly
  7. Trouble
  8. Life Valley (So Many Miles Away)