×

Recensie

Eigentijds

29 september 2014

Hildur Gudnadottir

Samam

Geschreven door: Henning Bolte

Samam Hildur Gudnadottir Eigentijds 4 Hildur Gudnadottir – Samam Written in Music https://writteninmusic.com

De IJslandse celliste Hildur Gudnadottir is voor haar jonge leeftijd, nu 32, een opvallend doorwrochte en gerijpte musicienne met een geheel eigen muzikaal universum waarin allerlei klassieke, volksmuzikale elementen en eigentijdse technieken samenkomen. Ook hier in Nederland was zij te zien (o.a. bij de laatste November Music en de voorlaatste Holland Festival editie). Samam is inmiddels al haar vierde album voor het Londense Touch label van Mike Harding en Jon Wozencroft. Het label brengt bijzondere audiovisuele uitgaven uit, onderneemt speciale klank-expedities en maakt deze op bijzondere locaties voor publiek toegankelijk.

Je kunt dus qua klankopbouw en klankweergave iets verwachten wat met speciale zorg op weg is gebracht en in elkaar is gezet. Samam is een zorgvuldig opgebouwde klankreis waarin de klank van cello en stem op verschillende manieren versmelt, expandeert en tot eenvoud teruggebracht wordt. Het is een ontwikkeling langs wisselende moods, luchten en sferen die als geheel magisch werkt, een diepere nawerking van elk stuk tot stand brengt.

IMG_5115Gudnadottir werkt met allerlei klankeffecten, van cello samples tot het laten resoneren van de cello door de klankkast van een grand piano. Op één track wordt zij bijgestaan door bassist Skulli Severisson (hij is o.a. de musical director van Laurie Anderson). De aanduiding ‘experimenteel’ is echter in dit verband onzinnig en misleidend. Bij goede muziek gaat het altijd erom tot iets door te dringen wat slechts buiten gebaande paden mogelijk is.

Er zitten veel vertrouwde elementen in deze muziek maar ze werken vaak net iets anders dan gewoon. Juist de speciale verhouding tussen beiden, het bekende en het onbekende, wekt nieuwsgierigheid en maakt het spannend. Het zit hem op dit album niet in smeuïge oppervlaktes of virtuoze schitteringen. Wel komen er bloedmooie, ontroerende, verrijkende momenten vrij die onder onopvallende oppervlaktes zitten. Samam is typisch een album wat langer met je meegaat zodra je elkaar gevonden hebt.

RADIO ON DEMAND concertzender BIJdeTIJDS LECHNER/COUTURIER, GUDNADOTTIR

AUDIO

VIDEO Heyr Himnasmydur

Foto Hildur Gudnadottir, Punkt Festival 2012 © FoBo_Henning Bolte 1. Strokur
 2. Frá
 3. Birting
 4. Heyr Himnasmidur
 5. Bær
 6. Heima
 7. Í hring
 8. Rennur upp
 9. Til baka
 10. Lidur
 11. Torrek
 12. Poka