×

Recensie

World

31 maart 2017

Hijaz

10 Years Of Live Recordings (vinyl)

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Zephyrus Records

10 Years Of Live Recordings (vinyl) Hijaz World 4 Hijaz – 10 Years Of Live Recordings (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Tien jaar Hijaz, dat wordt gevierd met een gelimiteerde vinyluitgave die een aantal liveuitvoeringen verzamelt. Een uitstékend idee, want het Belgische Hijaz collectief mag dan wel de Arabische muziek als startpunt nemen, ze verrijkt die met de vrijheid van de jazz en teert bovendien sterk op improvisatie.

Het kwartet bestaat uit diverse leden met al even uiteenlopende achtergronden. Wat hen verenigt is een liefde voor warme, open en uiterst toegankelijke muziek. Met de bedwelmende opener Evasion (die naar het einde een heerlijke versnelling kent) nemen de vier muzikanten gelijk al een vlucht uit de werkelijkheid. Eerst nog hoor je de Tunesische oudspeler Moufadhel Adhoum zich opwarmen, maar eens er percussie (Chryster Aerts) en vooral bas (Rui Selgado) bijkomt is het slechts genieten van deze wonderlijke muziek die heel sterk verwant is met de muziek van pakweg Anouar Brahem en Rabou Abou Khalil. Dat levert dik acht minuten lang sprankelende magie op en heerlijk samenspel.

Dit album capteert een tweetal livesessies. Een in Antwerpen (Aisha, dat opgenomen werd in de Antwerpse Costa), de andere in Brussel (de overige tracks werden opgenomen in Le Monde Est Un Village). Aan bod komt zowel ouder materiaal, afkomstig uit albums als Nahadin (2014), Chemsi (2011) en debuut Dunes (2008). Zo krijg je op deze release een dwarsdoorsnede van het hele oeuvre, maar dan wel in een live uitvoering. En daar schuilt ook het verschil. De nummers worden met ontzettend veel bezieling gespeeld, maar voelen vrijer aan, onder meer omdat Hijaz zich hier aan de basisbezetting houdt.

Met het korte Aisha illustreert Hijaz dat ze het ook kort en bondig kan houden. Prima werk van de muzikanten die elkaar haast blindelings aanvoelen. De sfeer is onder meer dankzij de dominante inbreng van opzwepende percussie tastbaar. En wordt gecomplementeerd door het virtuoze spel op oud, bas en piano. Never Far Away begint dan weer als een dromerige, plechtstatige pianoballad, met enkele voorzichtig gespeelde motiefjes door Nick Deman. Halfweg neemt de contrabas het over. Het geeft aan dat iedere muzikant wezenlijk bijdraagt aan het grotere geheel en zo terecht zijn plaats heeft bij Hijaz.

Minstens zo opmerkelijk is het zalig gestretchte Mr JPS, dat barst van de energie en aangeeft dat Hijaz ook een knallende, bijna explosieve drive in huis heeft. Daarin hoor je naast potige percussie vooral die enorm grote vrijheid, naast de zucht naar sierlijke, jazzy improvisatie. Een hoogtepunt in de set. Rest nog de uit het gelijknamige album afkomstige afsluiter Chemsi die de boeken helemaal toe doet. Bijzonder straffe release!

Tracklisting 10 Years Of Live Recording (vinyl):

Side A:

  1. Evasion
  2. Aisha
  3. Never Far Away

Side B:

  1. Mr. JPS
  2. Chemsi