×

Recensie

Electronic

18 augustus 2016

Hieroglyphic Being – The Disco's Of

The Disco's Of Imhotep

Geschreven door: Roel Janssen

Uitgebracht door: Ninja Tune

The Disco's Of Imhotep Hieroglyphic Being Electronic 3.5 Hieroglyphic Being – The Disco’s Of Imhotep Written in Music https://writteninmusic.com

The Disco’s Of Imhotep is het debuutalbum van Jamal Moss aka Hieroglyphic Being op Ninja Tune/Technicolour. Deze donkere gedreadlockte producer en live performer uit Chicago bouwde in de underground clubscene van z’n hometown al een behoorlijke reputatie op met diepe, hypnotiserende, experimentele elektronica.

Technicolour is het experimentele en meer techno georiënteerde sublabel van Ninja Tune om vooral singles en EP’s te releasen. The Disco’s Of Imhotep is de tweede full length nadat vorig jaar al het album Romantic Psychology 1 van Levantis verscheen.

Hieroglyphic Being’s oude erfgoed en muzikale DNA – hij brengt sinds ’96 muziek uit en heeft aardig wat releases op z’n naam staan – wordt gekenmerkt door een passie om te experimenteren en muziek te kanaliseren tot een helende kracht. Hoewel zijn kunst ook wel gecategoriseerd wordt als Afrofuturisme en invloeden van Sun Ra hoorbaar zijn in z’n werk geeft Hieroglyphic Being zelf de voorkeur aan ‘synth expressie en ritmisch kubisme’.

Een nummer als Sepulchral Offerings is een goed voorbeeld van techno die het heilige vuur in de geest doet oplaaien en de ziel kalmeert. Spacey uplifting melodieën vloeien hier prima samen over een hard beukende bas en droge kicks & snares. Ook de bas in het berustende Spiritual Alliances is net iets overgeproduceerd waardoor er bijna iets van distortion te horen is. Dit komt de intensiteit van de soulvolle en naar mellow house neigende track ten goede.

Met 2 nummers die rond de 1 minuut klokken en 7 volwaardige tracks zou je haast denken aan een EP, maar dat is The Disco’s Of Imhotep niet. Crocodile Skin is een repetitieve melodieuze track waarin de kracht van de herhaling aan de oppervlakte komt, maar in de onderlaag toch stiekem van alles gebeurt. Datzelfde geld eigenlijk ook voor de broeierige techno van The Sound Of KMT dat geweven wordt rondom een op de zenuwen wekkend melodielijntje, maar als geheel redelijk snel gaat vervelen.

Heerlijk opzwepend zijn The Way Of The Tree Of Life en de uit je bol spacende titelsong, waar pas halverwege de beuk ingaat. Ook hier weer een harde, droge bassdrum en repetitieve melodieën waaromheen van alles gaande is.

Opvallend is dat alle nummers eindigen met een fade-out. Zo ook slotnummer Nubian Energy, dat steeds verder aan lijkt te zwellen rond een gepitchte schreeuw en warrige sample (“Get high upon this motherfucker”), maar waarin uiteindelijk toch eentonigheid op de loer ligt.

Hoewel The Disco’s Of Imhotep meer uit losse tracks bestaat is en daardoor geen echt geheel vormt, weet Hieroglyphic Being toch redelijk te overtuigen met een fijne hypnotiserende plaat waarin ritme en herhaling centraal staat. Als daarbij genoeg ruimte is voor experimenteerdrang en extra toevoegingen is het een prima oppepper voor thuis én in de club.

Tracklisting

1. The Shrine Of The Serpent Goddess
2. Sepulchral Offerings
3. Spiritual Alliance
4. Heru
5. Crocodile Skin
6. The Sound Of KMT
7. The Way Of The Tree Of Life
8. The Disco’s Of Imhotep
9. Nubian Energy  1. The Shrine Of The Serpent Goddess
  2. Sepulchral Offerings
  3. Spiritual Alliances
  4. Heru
  5. Crocodile Skin
  6. The Sound Of KMT
  7. The Way Of The Tree Of Life
  8. The Disco's Of Imhotep
  9. Nubian Energy