×

Hiatus Kaiyote

Tawk Tamahawk

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Flying Budha

Tawk Tamahawk Hiatus Kaiyote Jazz 4 Hiatus Kaiyote – Tawk Tamahawk Written in Music https://writteninmusic.com

Een van de grootste verrassingen van dit jaar kunnen we zeker het debuut van het Australische Hiatus Kaiyote noemen. De muziek die de band uit Melbourne maakt stuitert van jazz en soul naar hiphop, triphop, world en electronic. De band noemt het zelf futuresoul en dat is een heel mooi gevonden term.

De band werd in Melbourne gevormd vanuit de gedachten van singer-songwriter/zangeres Nai Palm die met de andere muzikanten in contact kwam omdat ze elkaar steeds bij verschillende muzikale sessies tegenkwamen. Ze bleken eenzelfde visie over de muziek die ze wilden maken te hebben. Ze startten met muziek maken en al snel kwamen ze tot de ontdekking dat ze met iets volslagen nieuws bezig waren. Muzikale barrières werden voor alle vier flink doorbroken en het experiment werd altijd gezocht. Met de eerste serie opnamen brachten ze in eigen beheer een album uit wat met overweldigende optredens heel goed verkocht.

Al snel werd de band, via word-to-mouth, in thuisland Australië ‘the hottest new band’ en werd de band gevraagd het reeds opgenomen album in wereldwijde distributie te geven aan het aan Sony verwante Flying Budha Records.Het is goed te begrijpen dat de band die beslissing maakte want debuutalbum Tawk Tamahawk verdient een heel groot internationaal publiek. En de deal is vooral ook mooi omdat de band nu ook de songs, die zich zo uitstekend lenen om op een podium gespeeld te worden, op de wereldwijde podia kan komen spelen.

Tawk Tamahawk is een retespannend album dat in excellente songs als The World Is Softly Lulls, Malika, Rainbow Rhodes, Sphinx Gate, Ocelot en Nakamarra (vooral die excellente Q-Tip versie) absolute hoogtepunten van dit muziekjaar kent. De dikke mix van soul, electronic, jazz, folk, hiphop en wat al niet meer is gewoonweg te onweerstaanbaar. En tegelijkertijd ook onvergelijkbaar. Nai Palm is een zangeres gezegend met een stemgeluid dat heen en weer stuitert van volbloed zingen naar hiphop staccato en dan weer afzakt naar bijna fluisteren. Echt elke regel tekst wordt er met de juiste balans ingegooid en de bandleden sluiten daar perfect en immer spannend musicerend op aan. 1. Mobius Streak
 2. The World It Softly Lulls
 3. Leap Frog
 4. Malika
 5. Ocelot
 6. Boom Child
 7. Lace Skull
 8. Rainbow Rhodes
 9. Sphinx Gate
 10. Nakamarra
 11. Nakamarra